Češi se stále více zadlužují, aby si pořídili vlastní bydlení. Tempo hypotečních úvěrů rychle roste a půjčky na bydlení již tvoří téměř tři čtvrtiny celkového zadlužení domácností. Naopak tempo růstu spotřebitelských úvěrů začíná zpomalovat, uvádí zpráva o finanční stabilitě, kterou zveřejnila Česká národní banka. Podle ČNB by si domácnosti měly své půjčky dobře rozmyslet, aby je byly schopny splatit.

Češi se zadlužují již řadu let a své dluhy zatím splácejí bez větších problémů. Podle centrálních bankéřů to však nemusí platit stále. Pokud by se v budoucnu zhoršil stav české ekonomiky i finanční situace domácností a zároveň výrazně vzrostly úrokové sazby, mohlo by mít se splácením úvěrů potíže mnohem více lidí než dnes.

"Každý si musí dát pozor, kolik si půjčuje, a odhadnout vývoj svých budoucích příjmů," uvedl na semináři ČNB člen bankovní rady Jan Frait. Riziko nesplácení podle něj hrozí nejen u spotřebitelských úvěrů, které banky dávají téměř každému zájemci, ale také u hypotečních úvěrů nebo půjček ze stavebního spoření.

Právě na bydlení si Češi půjčují nejvíce peněz. V loňském roce se objem těchto úvěrů zvýšil asi o 45 procent, a hypotéky tak jednoznačně táhnou český úvěrový sektor. Jejich podíl na celkovém zadlužení domácností se za poslední tři roky zvýšil asi na 72 z 55 procent.

Ceny nemovitostí přitom v posledních dvou letech výrazně rostly, a to především u bytů a bytových domů. Podle Fraita to bylo způsobeno hlavně nízkými úrokovými sazbami a mírnou inflací. Ceny bydlení navíc dramaticky rostly pouze v Praze a dalších velkých městech.

Další vývoj cen nemovitostí podle ČNB nepředstavuje pro ekonomiku vážné riziko. Pokud by však tržní ceny bydlení klesaly, mohlo by to bankám způsobit ztráty při případném prodeji zastavených nemovitosti. Toto riziko je prý posíleno nedokonalým a pomalým fungováním katastru nemovitostí a soudů.

Lidé si také stále více půjčují na koupi televize, pračky nebo jiného vybavení domácnosti a od úvěru je neodradí ani často dvouciferné úroky. Zájem o drobné spotřebitelské úvěry však roste mnohem nižším tempem než dříve a loni činil jen asi 12 procent.

Podle vedoucího referátu finanční stability ČNB Aleše Čapka je tak struktura zadlužování obyvatel zdravější než dříve, kdy si lidé hodně půjčovali na spotřebu, zatímco dnes je to především na bydlení. "Půjčka na vlastní bydlení je blízká investici do lidského kapitálu," podotkl.

Dluhy domácností se za poslední rok zvýšily téměř o 75 miliard korun a ke konci listopadu překročily 300 miliard korun. Přestože je dynamika zadlužování českých domácností relativně velká, podle ČNB se lidé v některých dalších nových členských státech EU zadlužují ještě rychleji. -čtk-