Brněnská radnice zaplatila v letech 2000 až 2004 za dodatečné a neplánované stavební práce téměř 250 milionů korun. Město připlácelo stavebním firmám u více než poloviny stavebních zakázek a zhruba v 50 procentech případů to bylo kvůli jinému důvodu než navýšení DPH. Píše o tom Mladá fronta Dnes (MfD) ve své brněnské a jihomoravské příloze.

Primátor Richard Svoboda (ODS) však tvrdí, že doplatky byly na místě. "Investiční odbor akceptuje takzvané vícepráce pouze v případech, kdy opravdu mají opodstatnění," řekl primátor listu. Zdražení jsou podle něj schopni lidé z investičního oddělení, ale i radní vždy zdůvodnit.

Deník uvedl i příklady staveb, které stály více, než radní plánovali. Oprava divadla Reduta přišla město na 352 milionů Kč, ale prodražila se celkem o 76 milionů. Zvýšení DPH přišlo na 43 milionů korun, vícepráce pak na dalších 33 milionů korun. Město při navýšení těchto nečekaných nákladů o více než pětinu musí na dodatečné práce vyhlašovat výběrové řízení.

Organizace Transparency International nedávno zjistila, že jen ve třech čtvrtinách případů vybraly komise v Brně nejlevnější nabídku. Více než třicetkrát za čtyři roky vyhrála firma, která zdaleka nenabídla nejnižší cenu. Například při výstavbě nových pavilonů v Nemocnici Milosrdných bratří zvítězila pražská Skanska s vůbec nejvyšší nabídkou. Primátor však namítl, že v obdobných případech rozhodují například reference, záruky nebo termín. "Když si vybíráte boty, také neberete automaticky ty nejlevnější," uzavřel primátor.Zdroj: ČTK