Z předmluvy autora: Již po čtvrté oslovuji všechny, kteří se zajímají o problematiku právního nakládání s nemovitostmi . K danému tématu byla vydána již řada vynikajících prací a jsem potěšen, že i tato skromná publikace vzbudila zájem veřejnosti a vznikl tak požadavek na její aktualizaci. Jsem přesvědčen, že právní problematika se stává postupně předmětem zájmu širší veřejnosti a přestává být vyhrazena jen pro okruh osob s právním vzděláním. Proto jsem se rozhodl, že kromě aktualizace nabídnutého tématu právních vztahů k nemovitostem se pokusím čtenáře seznámit i s některými základními zásadami civilního a správního práva a s jeho terminologií, která nemusí být všem čtenářům známa, ale jejíž pochopení může napomoci k lepší orientaci v obsahové náplni právní discipliny, kterou označujeme jako “právní vztahy k nemovitostem". Tomu, komu by se zdálo, že se jedná o právní problematiku jednoduchou, musím odporovat. Skutečnost, že hmotně-právní i procesní obsah těchto vztahů má prameny ve více právních odvětvích a je nezbytné při některých řešeních aplikovat zásady práva soukromého a současně i zásady práva veřejného, klade na osoby oprávněné v takovýchto vztazích rozhodovat, značné nároky. Dobrým důvodem k seznámení s novými právními úpravami a poznatky z praxe je i skutečnost, že byl vydán zákonem č. 500/2004 Sb. nový Správní řád, který má být základní normou správního procesu.

Obsah knihy

1. Význam práva pro společenský vývoj, právní normy a jejich druhy2. Občanské právo hmotné3. Občanské právo procesní4. Správní právo5. Právní vztahy k nemovitostem6. Věcná práva7. Vývoj evidence věcných práv k nemovitostem8. Katastr nemovitostí a jeho orgány ( dále KN )9. Právní předpisy KN10. Náležitosti KN11. Vlastnické právo12. Zástavní právo13. Právo odpovídající věcnému břemenu14. Právo předkupní věcné15. Formy zápisů vlastnických a jiných věcných práv16. Řízení o vkladu práva do KN17. Zápis práv záznamem18. Skutečnosti zapisované poznámkou19. Zrušení poznámky20. Zásady vedení evidence právních vztahů v KN Závěr

Informace o knizeVáclav Kliment: Věcná práva a katastr nemovitostí (čtvrté přepracované a aktualizované vydání). Zdiby 2005. Vydal: VÚGTK Zdiby, 2005, 90 str., ISBN 80-85881-24-1Cena: 133,34 Kč (bez DPH) 140,- Kč (s DPH), množstevní sleva - od 20ks 10%.

Zdroj: VÚGTK Zdiby