Přední česká developerská skupina ECM připravuje primární emisi svých akcií na pražské burze. Byla by to teprve druhá emise tohoto druhu v Praze po loňském prodeji akcií jiné realitní firmy Orco Property Group, uvedl dnes britský list Financial Times.

Pražští investiční bankéři listu řekli, že ECM se bude u investorů vydáním akcií ucházet o získání nového kapitálu v sumě menší než 100 milionů eur (2,8 miliardy korun). Tyto peníze by měly financovat budoucí realitní projekty, zejména v České republice, ale také v Rusku, kam firma nedávno namířila své aktivity.

Firma zprávu pražskému zpravodaji listu potvrdit odmítla. Její mluvčí však řekla, že rozhodnutí o navýšení kapitálu bude přijato v letošním roce a že primární emise je jednou z možností. ECM byla založena Milanem Janků v roce 1991 a dosud dokončila desítku projektů, vesměs v Praze. Mezi ně patří například Biskupský dvůr v centru metropole nebo administrativní budova City Point na Pankráci.

V plánu má nyní firma asi 15 nových projektů včetně své první investice v Rusku - nákupního centra v Rjazani za 100 milionů eur. Firma také nedávno vytvořila společný podnik s realitní divizí banky Citigroup, který se bude zaměřovat na další developerské příležitosti na českém trhu.

ECM chce následovat úspěch lucemburské firmy Orco. Ta loni v únoru 2005 vydala akcie na pražské burze a jejich kurz od té doby vzrostl o 150 procent díky snaze investorů podílet se na růstu realitních trhů ve střední Evropě.Zdroj: ČTK