Senátoři souhlasili s tím, že se nájemné v bytech s regulovanými činžemi má zvyšovat od ledna 2007 do roku 2010 v průměru o 14,2 procenta ročně. Na návrh ODS navrhli vypustit z navrhované novely občanského zákoníku dva paragrafy týkající se "v místě obvyklého nájemného" s tím, že navrhují, aby se nájemné od roku 2011 řídilo výhradně dohodou bez jakéhokoli dalšího limitu, a to ani časového. Tzv. regulované nájemné se nyní vztahuje na zhruba 750.000 bytů, což je zhruba pětina bytového fondu.

"Před vrácením zákona poslancům jsem varoval v obavách, že se ve sněmovně napodruhé nepodaří najít dostatek hlasů pro schválení," řekl ministr pro místní rozvoj Radko Martínek.

Návrh prosadili ve sněmovně ke konci loňského roku jen poslanci vládní koalice, kteří mají v dolní komoře pouze těsnou většinu. "Podoba zákona je výsledkem kompromisu koaličních stran. Jsem bytostně přesvědčen, že deregulace nájmu je velmi potřebná a není možné ji už nadále odkládat," dodal Martínek

Ministr také odmítl námitky některých vlastníků domů i senátorů, že by byl návrh zákona protiústavní. "Jsem přesvědčen o tom, že ústavní stížnost na zákon by nemohla uspět, neboť norma má deregulované nájemné přiblížit obvyklému systému v Evropě, podle něhož roční tržní nájemné tvoří pět procent z tržní hodnoty konkrétního bytu. Tržní hodnoty,nikoli hodnoty nákladové," zdůraznil a dodal: "Podle mého názoru je nejdůležitější to, že za pět let se deformace nájemného odstraní. Že za těchto pět let se cena bude určovat pouze dohodou mezi nájemcem a pronajímatelem." Pro zamítnutí zákona bylo jen deset senátorů, naopak ke schválení chyběly tři hlasy.

Nájmy se podle zákona mají během čtyř let zvyšovat až do pěti procent tržní ceny bytu, v případě čtvrté kategorie do 4,5 procenta. Byty se podle kategorií již nerozdělují, je však pamatováno na byty se sníženou kvalitou. Stát počítá s příspěvkem pro lidi, kterým celkové výdaje na bydlení přesáhnou 30 procent a v Praze 35 procent čistých rodinných příjmů. Pasáž, kterou Senát odmítl, počítá s tím, že nájemné bude moci majitel zvyšovat tak, aby nepřesahovalo v místě obvyklé nájemné pro daný byt, nepřesahovalo o více než čtvrtinu nejnižší nájemné placené v uplynulých třech letech a bylo upravováno jen jednou ročně.

Zdroj: MMR