ČSOB připravila speciální otevřený podílový fond ČSOB Bytových družstev, který je určen pro bytová družstva a sdružení vlastníků bytových jednotek. Informoval o tom Tomáš Kopecký z tiskového oddělení banky. Podobně zaměřený fond na domácím trhu není. Bytová družstva budou moci podle odborníků ve fondu zhodnotit rezervy lépe, než kdyby je měla na účtech v bankách.

Bytovým družstvům ani sdružením vlastníků bytů nebude za úpis fondu účtován žádný vstupní poplatek, neplatí se ani za výstup z fondu. Za správu fondu se bude hradit 0,5 procenta ročně.

Fond ČSOB Bytových družstev je nabízen v upisovacím období od 18. dubna do 15. května 2006. Poté bude možné nákup i prodej podílových listů provádět podobně jako u ostatních fondů na kterékoliv pobočce ČSOB s vypořádáním obchodu do pěti pracovních dnů.

Proti ostatním fondům nabízí fond to, že přímý podíl na jeho řízení bude mít Svaz českých a moravských bytových družstev, který bude zohledňovat zájmy družstevníků při rozhodování o jeho investiční strategii. Případný podíl agresivních investic přispívajících ke zvýšení výnosu bude vyžadovat souhlas svazu. Ten také bude průběžně dozírat na případné změny výchozí strategie.

"U ČSOB Fondu bytových družstev očekáváme vyšší zhodnocení investice, než kterého lze dosáhnout prostřednictvím termínovaných vkladů, družstevního konta či ostatních fondů peněžního trhu v rámci nabídky investičního programu ČSOB pro bytová družstva, uvedl výkonný ředitel investiční společnosti ČSOB Jan Barta. Výnos fondu lze vyplácet formou dividendy.

"Bytová družstva mají volných prostředků dostatek, a tudíž by se mohlo jednat ze strany ČSOB o dobrý tah, jak získat peníze pod správu," řekl David Urbánek z odborného časopisu Fondshop. Pro bytová družstva se rozšiřují investiční obzory a nabízí se tak další možnost, jak nechat své dlouhodobé zdroje pracovat, doplnil Lukáš Buřík ze serveru Finance.cz.

"Myslím, že to není vůbec špatný nápad, zejména při dnešních nepatrných krátkodobých úrokových sazbách v bankách," poznamenal šéfredaktor listu Finanční poradce Petr Fejtek. Poplatky jsou podle něj velmi vstřícné.

Zdroj: ČTK