Nové i staré byty opět podražují. V prvním čtvrtletí vystoupaly ceny bytů nahoru téměř ve všech krajských městech s výjimkou Brna a Českých Budějovic. Skutečnost, že na trhu s byty nastal obrat, zjistil Institut regionálních informací v Brně. Během posledního roku podle něj byty podražily v průměru o deset procent. Píše to Mladá fronta Dnes.

"Ceny rostou společně s tím, jak jde nahoru i celá česká ekonomika," cituje deník Miladu Kadlecovou z institutu. Prodejci si růst cen mohou dovolit. S růstem ekonomiky lidé víc vydělávají a jsou ochotni víc zaplatit, uvádí deník. "Poptávku po nových bytech živí také velká obava ze zvýšení sazby daně z přidané hodnoty na bytovou výstavbu v roce 2008," uvedl analytik Patria Finance David Marek.Například pražský starší byt o rozloze 68 metrů, který ještě loni v listopadu stál 1,809.000 korun, by letos kupce vyšel o 177.000 korun dráž.

Do roku 2004 ceny bytů stoupaly kvůli očekáváním, že po vstupu do EU přijdou kupci ze zahraničí, kteří budou ochotni platit vyšší ceny než Češi. Tento scénář se ale nevyplnil a ceny bytů začaly padat. "Panika před prudkým růstem cen nemovitostí po našem vstupu do Unie byla zcela neopodstatněná," cituje deník Martina Luxe ze Sociologického ústavu Akademie věd.

Kromě starších bytů roste také cena bytů v nových domech. Stavitelské firmy jich proto na trh dodávají čím dál víc. Za první letošní čtvrtletí dokončili stavebníci téměř 7000 bytů, stavět se jich začalo víc než 9000. Loni se podařilo dokončit téměř 33.000 bytů.

V České republice se za první tři měsíce letošního roku začalo stavět 9117 bytů, což je o 5,5 procenta více než ve stejném období loni. Dokončeno bylo 6929 bytů, tedy o 7,4 procenta více než v 1. čtvrtletí 2005. Rozestavěno zůstalo 157.390 bytů, o 5,7 procenta meziročně více. Dnes to oznámil Český statistický úřad. Růst bytové výstavby ovlivnily podle ČSÚ především příznivá situace na trhu hypotečních úvěrů, vyšší hodnota úvěrů ze stavebního spoření, podpora mladým manželům a chystané změny DPH na bytovou výstavbu od ledna 2008.Dlouhodobě se nejvíc bytů staví v okolí velkých měst, hlavně Prahy a ve Středočeském kraji. Nejméně bytů se loni začalo stavět v Karlovarském a Libereckém kraji.Dokončených bytů bylo nejvíc ve Středočeském kraji a v Praze, nejméně jich dostavěli v Karlovarském, Libereckém a Zlínském kraji.

Zdroj: ČTK