Leasingová a developerská společnost Immorent ČR financovala v roce 2006 nové obchody za 6,486 miliardy korun, což znamenalo pokles oproti roku 2005, kdy celkový objem nových obchodů činil 7,084 miliardy Kč. Největší tuzemská společnost v leasingu nemovitostí to dnes oznámila v tiskové zprávě s tím, že její podíl na trhu leasingu nemovitostí činil více než 45 procent.

Počet firem, pro které se leasing nemovitostí stává významnou součástí financování rozvoje, podle jednatele společnosti Tomáše Velemínského roste. Navíc se prý rozšiřují jejich požadavky. Immorent jim vedle klasického leasingu nemovitostí nabízí kombinované formy financování. Leasingové financování se na objemu obchodu podílelo 5,056 miliardy korun.

Immorent v uplynulých letech mimo jiné financoval výstavbu soukromých průmyslových zón CTPark, které jsou například v Plzni na Borských polích, Brně-Modřicích nebo v Ostravě-Hrabové. Společnost CTP Invest využila leasing nemovitostí rovněž v případě svých administrativních projektů, mezi něž patří budované Spielberk Office Centre v Brně nebo kancelářská centra Axis Office Park, která jsou součástí průmyslových zón společnosti.

Společnost se vedle leasingu nemovitostí zabývá jejich výstavbou. Na jaře loňského roku otevřela v Praze 5 druhou fázi administrativního centra Avenir Business Park, v červnu pak zahájila výstavbu nového administrativního komplexu Gemini. Ten vyroste na Pankráci v Praze 4 a nahradí nevyužívané autobusové nádraží.

Immorent působí na českém trhu od roku 1997. Immorent ČR je dceřinou společností rakouské Immorent AG, která je jednou z největších leasingových společností na rakouském trhu a patří do finanční skupiny Erste Bank. Rakouská skupina, která působí v 11 zemích střední a východní Evropy, uzavřela v roce 2006 nové leasingové obchody za 2,142 miliardy eur. To představovalo ve srovnání s předcházejícím rokem nárůst o pětinu.

Zdroj: ČTK