Studie "Logistický trh ve střední a východní Evropě" společnosti DTZ, globální realitní společností v oblasti poradenství, ukazuje prudký nárůst a vývoj trhu logistických prostor v regionu střední a východní Evropy. Nárůst a vývoj moderního trhu skladovacích logistických prostor ve střední a východní Evropě v posledních čtyřech letech výrazně pokročil. Tento region zaujal investory a developery v rámci celé Evropské unie. Nárůst HDP v oblasti střední a východní Evropy je výraznější než v nejbohatších zemích EU. V České republice, Maďarsku, Polsku a na Slovensku sehrála z tohoto pohledu klíčovou roli průmyslová výroba zaměřená na export. K nárůstu přispěla i zvyšující se spotřeba v posledních letech. Očekává se, že výsledkem dobrých ekonomických podmínek bude trvalý nárůst na logistickém trhu v tomto regionu.

Během posledních čtyř let se množství logistických prostor ve střední a východní Evropě ztrojnásobilo. V České republice došlo k rekordnímu nárůstu. Množství pronajatých prostor se ve srovnání s rokem 2005 zdvojnásobilo. Na konci roku 2006 celkové množství činilo 8,75 mil m2. Největší podíl mělo Rusko a Polsko reprezentující téměř 60%. Na rozvinutých trzích jako je Česká republika a Polsko, byl zaznamenán trend rozšiřovat distribuční centra do menších měst. Podle developerů dojde v roce 2007 k nárůstu o dalších 20%, což je přibližně 12.24 mil m2. Největší aktivita se očekává na trzích v Rusku, České republice a Polsku.

Nájmy volných prostor

Množství volných prostor v regionu značně kolísalo a na konci roku 2006 se pohybovalo kolem 5,25%. Největší množství volných prostor se nachází v Maďarsku – 10%.

Výše nájmů

V průběhu celého roku 2006 byly nájmy v tomto regionu stabilní a konkurenceschopné se západoevropskými zeměmi. Nejnižší nájmy v regionu byly 3,20 EUR/měsíc/m2 v Polsku a 3,80 EUR/měsíc/m2 v Bratislavě.

Investice

V roce 2006 bylo investováno více než 370 mil EUR. Největší investice byly uskutečněny v Polsku, České republice a Maďarsku.

"Poptávku v oblasti logistických prostor ve střední a východní Evropě za rok 2006 lze označit za velmi dobrou. Nejvíce se na ní podílelo Polsko, Česká republika a Rusko, a to 85% celkového nárůstu," řekl Jaromír Smetana, ředitel DTZ pro Českou republiku.

Zdroj: DTZ