Střecha, okna, fasáda. V takovém pořadí by měly v optimálním případě následovat stavební fáze regenerace panelových domů. Daný postup doporučovaný stavební a developerskou společností Trigema s.r.o. však dodržuje jen část vlastníků či správců panelových domů. „Družstevníci v dobré víře podléhají energetickým auditům a domnívají se, že opravou a zateplením fasád mají vystaráno. To může platit však jen u malých a zpravidla dobře udržovaných objektů. U těch ostatních, kterých je drtivá většina, je nutné nejprve zateplit střechu a vyměnit okna. Právě zde dochází k největším únikům tepla,“ míní aut. ing. Martin Kult, obchodní ředitel z divize Trigema Building.

Její zkušenosti však ukazují na to, že významně stoupá informovanost majitelů panelových domů. Podepisují se na tom jistě i zprávy z realitního trhu, podle nichž se cena v udržované nemovitosti z panelu může jen zvyšovat. "Ba co víc – lidé mohou být na takový panelák s bezvadných chodem a s nápaditě výtvarně řešenou fasádou oprávněně pyšní," doplňuje Jaroslav Drda, marketingový specialista Trigema s.r.o.

Jak nedávno informoval Svaz českých a moravských družstev, konec roku 2006 vykázal pětinásobný meziroční nárůst zájmu vlastníků panelových domů o program PANEL. Ten obsahuje tři základní nástroje pomoci majitelům panelových domů, kteří se rozhodli pro revitalizaci: dotace na úhradu úroků úvěru, bankovní záruku za úvěr a odborně technickou pomoc. Paradoxně ke stoupajícímu zájmu obcí a družstevníků poklesla pro letošní rok částka v programu PANEL na 700 milionů korun. Svaz českých a moravských družstev usiluje, aby Ministerstvo pro místní rozvoj pro rok 2008 rozpočet zvýšilo na 2 miliardy Kč.

"Poradenství ve věci úvěrů a dotačních titulů patří do naší standardní nabídky, stejně jako prohlídka a výstupní zpráva o stavu panelového domu. Dokážeme nabídnout také postup, jak by měla celková sanace panelového domu probíhat a aktivně se podílíme na jeho zajištění. Na úvěry dosáhne téměř každé družstvo, horší je to s dotacemi, kde je velký přetlak žádostí," říká Martin Kult. "Jsou také relativně časté případy, kdy se družstevníci principiálně brání úvěru a celý proces regenerace se kouskuje a natahuje na mnoho let. To nepřináší kýžený efekt." Podrobnější prohlídky objektů také ukazují, že mezi nejčastějšími problémy se objevují statické závady jako narušené ocelové výztuže, vydrolený beton, vadné sváry, nedostatečné skotvení sendvičových panelů nebo uvolněné lodžiové panely. Platí také, že čím vyšší domy, tím závažnější problémy.

Největší zakázky realizovala Trigema Building na sídlištích Prahy 5, 6 nebo 8, kde se výše jednotlivých zakázek pohybovala v desítkách milionů korun. K jejím klientům patří převážně samostatná bytová družstva nebo společenství vlastníků. O kvalitě odvedené práce svědčí velké množství referenčních dopisů od investorů i několik slušných umístění v soutěži Fasáda roku. Trigema Building spolupracuje totiž pouze s kvalitními dodavateli zateplovacích systémů, jako jsou Baumit, Dektherm či Alsecco.

Desetiletou záruku, kterou chce vyžadovat po firmách provádějících regenerace Ministerstvo pro místní rozvoj, považuje Martin Kult za méně reálnou. „My sice na zateplovací systém jako takový nemáme téměř žádné reklamace. Ale předpokládám, že firmy si takovou záruku nechají zaplatit a investory to může přijít i na poměrně nezanedbatelné peníze,“ konstatuje obchodní ředitel Kult.

Zdroj: Trigema