Prezident Václav Klaus minulý týden podepsal novelu zákona o státní památkové péči. Úprava se vztahuje na termín, do kterého se musejí památkáři vyjádřit při stavebních řízeních. Dosud žádný termín nebyl stanoven, novela zavádí lhůtu čtyř týdnů. ČTK o prezidentově schválení novely informoval mluvčí Pražského hradu Petr Hájek.

Novela zákona o státní památkové péči předpokládá, že by se měli památkáři vyjádřit ke stavebnímu řízení do 20 pracovních dnů od doručení žádosti. Pokud by se v této lhůtě nevyjádřili, mohl by správní orgán rozhodnout i bez jejich stanoviska. Předloha ale zároveň umožňuje prodloužit lhůtu ve zvlášť závažných případech o dalších deset dnů.

Novela vychází z problémů praxe, pomůže vlastníkům památek. S novelou souhlasí i ministerstvo kultury.

Novela má podle autorů z Karlovarského kraje zajistit žadatelům o stanovisko k obnově kulturní památky či objektu v památkově chráněném území brzké vyřízení žádosti. "Na dodržování lhůt ve správním řízení má největší vliv včasné vyjádření státní památkové péče. Protože bývají předkládána pozdě, musí kraj v řadě případů obcím s rozšířenou působností prodlužovat lhůty k vyřízení žádosti," uvedla již dříve mluvčí Karlovarského kraje Andrea Bocková.

-ČTK-

Media Online využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.