Kdo dnes žádá o novou hypotéku, může vybírat z mnoha variant – jenom namátkou třeba o hypotéku se splácením až 40 let od GE Money Bank, hypotéku ČSOB s garantovanou výší splátky až do konce splácení nebo třeba Flexibilní hypotéku KB se snižováním nebo zvyšováním splátek podle potřeby.

Možností je mnoho; neměli je ale ti, kdo žádali o hypotéku před 4 až 5 lety a komu tedy pozvolna dobíhá pětiletá fixace. Tenkrát nebývalo pravidlem ani poskytovat hypotéku na celých 100 % ceny domu; o dalších výhodách, kterými se dnes banky předhánějí, ani nemluvě. Ale ti, komu nyní nebo napřesrok fixační období dobíhá, mohou přece něco změnit, pokud se budou zajímat o refinancování úvěru jinou bankou.

Tato nabídka se stále rozšiřuje, a tak bychom se v předstihu měli zajímat o to, jak a kolik budeme splácet v dalších letech. A také komu - zda zůstaneme u své banky, nebo požádáme o refinancování jiný finanční ústav. Ty banky, které se na refinancování zaměřují, také už někdy klienty s dobíhající fixací aktivně vyhledávají a lákají na své dobré podmínky. Pokud se tedy pro nás podmínky v naší hypoteční bance do budoucna poměrně výrazně zhorší, proč se nepoohlédnout jinde? Ale pozor – jiná banka nám naši hypotéku refinancuje, jen pokud jsme pro ni zajímaví, a to především podle naší platební morálky v minulosti – neboli jen v případě, že doposud pravidelně a bez problémů splácíme. Jinak o nás banka ztratí zájem. Je to ovšem věc individuální, ale v zásadě, ten, kdo notoricky splácí splátky pozdě, u jiné banky s refinancováním zřejmě nezaboduje...

I když celou dobu splácíme přesně a včas, nevyplatí se nad možností refinancování předčasně zajásat. Je třeba se pečlivě pustit do porovnávání podmínek a nabídek jednotlivých bank včetně naší stávající. Posoudit všechna pro a proti, snažit se získat veškeré dostupné informace včetně zdánlivých maličkostí, které pak často rozhodují.

Pokud nám některá banka nabídne refinancování, musíme vědět, co za to chce, kolik zaplatíme za vyřízení a zda něco musíme zaplatit také bance stávající. (I když první poplatek už pomalu mizí, z reklam bank na nás stále častěji křičí věta „poplatek za zpracování refinancování nula korun!“).

Až všechno sečteme, zjistíme výhodnost nebo nevýhodnost tohoto kroku. Jak velký by byl rozdíl v měsíčních splátkách a zda je tento rozdíl vůbec tak markantní, abychom se pouštěli do celé, někdy zdlouhavé agendy a ještě platili případné poplatky za tuto finanční operaci.

-ag-Foto: www.isifa.com