Nově schválená směrnice EU o svícení v domácnostech přibližuje evropským spotřebitelům návod, jak nakupovat nové světelné zdroje a svítidla. Klasické žárovky totiž postupně do roku 2016 zcela zmizí a budou nahrazeny úspornými zářivkami. To přinese výhody spotřebitelům i životnímu prostředí.

Nová směrnice zaručuje postupný proces, začínající datem 1. září 2009 a končící v roce 2016, kdy spotřebitelé řeknou své poslední sbohem klasickým žárovkám a dalším zdrojům světla, které jsou náročné na spotřebu elektřiny. V této fázi přechodu budou mít evropští zákazníci jistotu, že vždy najdou vhodné alternativy. Budoucnost patří úsporným zářivkám a LED diodám (o nich jsme psali ZDE), které jsou technologií zítřka.

Od 1. září 2009 začnou mizet první žárovky z regálů obchodů. Nejdříve zmizí klasické žárovky o výkonu více než 80 W a matné žárovky, které rozhodně nespadají do kategorie A energetické účinnosti, což je údaj, který spotřebitel nalezne na tzv. energetickém štítku na obalu výrobku. Ostatní energeticky neefektivní žárovky poté přejdou mezi nepovolené ve dvanáctiměsíčních fázích, jež vyvrcholí v září 2012, kdy zmizí všechny žárovky s výkonem nad 7 W.

Spotřebitelé se nemohou zmýlit

Spotřebitelé se při nákupu zářivek nebudou moci zmýlit. Prodejci a výrobci nesou odpovědnost za zajištění, že v prodeji budou k dispozici pouze schválené zdroje světla. Informace na obalech nyní získají na důležitosti. Evropská směrnice má tyto informace sjednotit v rámci celé Evropy, a tím zajistit ochranu spotřebitele. Údaje na obalech spotřebitelům pomohou vybrat tu správnou zářivku. Na obalech by měly být jednoduše a srozumitelně uvedeny informace o barvě světla, životnosti v hodinách a o tom, jaký příkon zářivky zvolit k náhradě klasických žárovek.

Náhrada klasických žárovek se vyplácí

Nová směrnice EU reguluje pouze maloobchodní prodej. Spotřebitelé mohou nadále používat žárovky, které mají doma v zásobě, a nemají povinnost je nutně vyměnit od 1. září 2009 – i když by tím ušetřili spoustu peněz. Energeticky úsporné výrobky jsou sice při nákupu dražší než klasické žárovky, ale ve většině případů se samy zaplatí již během jednoho roku, protože jsou mnohem méně náročné na spotřebu elektřiny. Nová směrnice EU také definuje nové kvalitativní nároky na výrobky, které jsou nastaveny ve prospěch spotřebitelů.

Zdroj: Osram

Pokud chcete vědět, kolik elektřiny a peněz můžete ušetřit podle typu používané žárovky, a která úsporná zářivka je vhodná pro jaký účel, klikněte, v menu vyberte Nástroje a služby, dále Výpočty a poradenství. Zde naleznete on-line aplikace Light-Consultant pro profesionály a Light-a-Home pro domácnosti.