Že cena, za jakou jsme "výhodně" a unáhleně nakoupili na splátky, je vysoká, a že jsme to prostě nedomysleli a poněkud "přepískli", často zjistíme až s odstupem. Až nám najednou nestačí peníze na normální život.

Právě před Vánocemi lidé slyší na lákadla typu: splňte si své sny ihned!, bez navýšení, bez akontace, s bonusem, s odloženou splatností, začít platit až potom... Ale leden nebývá vůbec veselý, vždycky se nakupí spousta jiných plateb...

Než nakoupíme na splátky

Rozhodneme-li se přesto, že využijeme nákupu na splátky, určíme si pravidla, abychom se později nedostali do finanční tísně. Především porovnáme nabídky jednotlivých společností a stanovíme si určitá pravidla a limity, kterých se budeme držet:

  • Kupujeme pouze to, co je nutné a nezbytné.
  • Kupujeme jenom to, co je opravdu nutné koupit TEĎ - co nelze odsunout.
  • Nikdy se nerozhodujeme v obchodě, ale vždycky jenom doma.
  • Nerozhodujeme se sami, poradíme se.
  • Necháme vychladnout hlavu a nadšení z toho, po čem jsme zatoužili a co při splátkovém prodeji vypadá lehce dosažitelné.
  • Půjčujeme si jen, pokud opravdu víme, že splátky v budoucnu zvládneme. A když to nezvládneme, že nám někdo pomůže.
  • Vždy musíme důkladně uvážit a propočítat si, jakou částku můžeme každý měsíc oželet.
  • Z příjmu by měla po sečtení běžných pravidelných výdajů plus budoucí splátky ještě zbývat dostatečná rezerva pro případ nečekaných výdajů.

Splátková společnost versus banka

Nákup na splátky je u banky dražší, ale i snadnější, jednodušší a dostupnější než úvěr (v tomto případě spotřebitelský, neúčelový "na cokoliv"; účelový by byl ještě levnější). Při myšlence o využití služeb splátkových společností je lákavá právě ta dostupnost. To, že to bude dražší, se přehlíží, nebere v úvahu a mávne se nad tím rukou. I splátkové společnosti ale už rozlišují a poskytují účelové (výhodnější) a neúčelové (dražší) půjčky. A také si samozřejmě potenciální klienty ověřují. Například v centrálních registrech dlužníků.

Co se nevyplácí

Asi vůbec nejhorší, co člověk může udělat, je vypůjčit si na nákladnou, nadstandardní dovolenou. Ta rychle uběhne - a nám zbude platit a platit a platit. Jistý hazard je také půjčovat si na dárky. Přípustné je to snad jenom tehdy, když na sto procent víme, že nám nějaká platba přijde za týden za dva - a ne dříve, tudíž půjčka poslouží jen k opravdu krátkodobému překlenutí nedostatku financí. Jak si vybrat:

  • Zjistíme RPSN (roční procentní sazba nákladů).
  • Úvěr vybíráme jako jakékoliv jiné zboží: porovnáváme konkurenční nabídky.
  • Využít můžeme také u splátkových společností pojištění schopnosti splácení úvěru.
  • Zeptáme se na podmínky předčasného splacení úvěru. Bude si společnost za to účtovat sankce?
  • A stále platí: jděme jenom k seriozním prodejcům.
  • Pozor si dáme na obchodní podmínky, zejména na rozhodčí doložku!

Rozhodčí doložka znevýhodňuje

Smlouva o úvěru má své podmínky, se kterými musíte souhlasit. Abyste s nimi mohli souhlasit, musíte jim rozumět. Mějte na paměti, že naprostá většina žadatelů o úvěry klidně přidá svůj podpis pod text pro ně nevýhodné smlouvy. A rozhodčí doložka mezi ty nevýhody patři...

Rozhodčí doložka obsažená ve smlouvě (tedy případné budoucí vyřizování sporu nikoliv soudním řízením, ale rozhodčím řízením) je pro obchodní vztah velká společnost - klient typická a pro klienta velmi nevýhodná. Smlouvu předkládá společnost. Sama do ní naformuluje rozhodčí doložku, a sama jmenuje rozhodčího pro případ sporů. Společnost tak při nesplácení dlužníka několikrát upozorní, a potom už pověří dozorce rychlým zahájením tzv. rozhodčího řízení. A dlužníka brzy zavalí vysoké sankce, penále, pokuty.

Proto smlouvy čteme pozorně a vymíníme si odstranění rozhodčí doložky, nebo takovou smlouvu jednoduše nepodepisujeme a jdeme jinam.

-ag-Foto: www.profimedia.cz