Nejen růst úrokových sazeb, ale i změny v bankovních metodikách změnily rozhodování klientů při volbě hypotečních parametrů: poptávka po tříletých fixacích výrazně poklesla ve prospěch fixací pětiletých. Banky přichází s novou taktikou: chtějí si klienta udržet co nejdéle.

Pětiletá fixace vedeRůst úrokových sazeb během loňského roku značně zamíchal s preferencemi délek fixačních období. Zatímco loni na jaře bylo více jak 40 % všech nových hypoték fixováno na tři roky a pětiletou fixaci volil jen každý čtvrtý, za poslední měsíce došlo k zásadnímu obratu. Hovoříme-li o celém trhu, pak pětiletou fixaci úrokové sazby volí zhruba 55 % nových žadatelů o hypotéku.

Nová taktikaNejsou to však jen vyšší úrokové sazby, které přiměly nové klienty zafixovat výši úrokové sazby na delší období. Mnoho bankovních domů sjednotilo výše úrokových sazeb v rámci jednoleté až pětileté fixace. Lidé už tedy nejsou motivováni nižší úrokovou sazbou, aby zvolili fixaci kratší. Navíc banky si tak klienta udrží déle, nehrozí jeho brzký odchod ke konkurenční bance. Novou politiku bank „udržet si klienta co nejdéle“ potvrzuje i fakt, že některé bankovní domy nabízí u jednoletých fixací vyšší úrokovou sazbu než u fixací například tříletých. Nárůst zájmu o delší fixační období potvrzuje také zvýšený zájem i o delší fixace, než je pětiletá, například desetileté. Hypoteční makléři jako důvod vidí to, že lidé mají obavu z dalšího růstu úrokových sazeb a také jsou možná trochu pohodlní. Nechtějí za rok či za tři podstupovat další hypoteční martyrium, navíc s rizikem, že jim banka nabídne vyšší úrokovou sazbu. -Hyposervis-