Co všechno lze přefinancovat – neboli zaplatit původní úvěr na bydlení a v jiné bance začít znovu a s lepšími podmínkami? A jaké jsou možnosti? Typy úvěrů, kterými se staré úvěry refinancují?

To nejjednodušší: refinancování původní hypotéky Refinancovat můžeme samozřejmě jenom samotnou původní hypotéku. Při výběru nejlepší nabídky na trhu získáme nižší úroky, a tím nižší splátky, nebo si alespoň můžeme splácení hypotéky rozložit do více let (čímž se opět sníží měsíční finanční zatížení). Většinou nemusíme ani utrácet za nový odhad nemovitosti – nová banka je schopna ten původní aktualizovat. Banky mají také akce na slevu nebo zrušení všech poplatků spojených s vyřízením celého refinancování. Je ovšem otázka, zda se do nějaké takové akce trefíme; čas na vyřízení refinancování je dost omezený (doba mezi tím, kdy nám původní banka sdělí nové podmínky, a dnem, kdy nám fixace u původní banky skončí – může být tak měsíc).

Refinancovat lze současně i starší účelové i neúčelové půjčky Některá banka nám může nabídnout (budeme-li mít zájem) nový hypoteční úvěr, který v sobě zahrne jak starou hypotéku, tak úvěr ze stavebního spoření. Ale připojit lze také i starší menší účelové úvěry na bydlení, a dokonce i karty a neúčelové spotřebitelské úvěry. To znamená, že část nového (refinancovaného) úvěru bude účelová (tj. určená na bydlení, splatí se jí stará hypotéka a stavební spoření) a část bude neúčelová (touto částí se splatí neúčelové úvěry, karty apod.).

Co lze ještě refinancovat? Refinancovat je možné novým úvěrem i peníze, které jsme si půjčili v minulosti na bydlení od příbuzných. Tady doklady od původní banky nahradí smlouva o půjčce, kterou jsme tehdy uzavřeli s příbuznými. Také se musí ukázat příslušné pohyby na účtu (rodiče, sourozenci nebo jiní příbuzní museli prokazatelně vložit osobně půjčené finance na váš účet nebo je tam poslat ze svého účtu). Půjčka zkrátka musí být prokazatelná. Refinancovat ji můžete i několik let po jejím vzniku.

A nakonec finance na dostavbu, vybavení K refinancované hypotéce můžete získat také ještě další volné prostředky na bydlení – volné peníze na dostavbu interiéru a dalších součástí bytu nebo domu, které jsou definovány jako pevně spojené s konstrukcí. Tedy na skříně vám tady nepůjčí, ale na podlahy, obklady, komín, zabudovanou kuchyni ano.

A čím to přefinancovat? Nejjednodušší možnost je refinancovat novou hypotékou, pokud splníte požadavky banky. Další možnost: Hypotéka bez prokázání příjmu. Pokud máme náhle nízký příjem, naše bonita se možná potácí na okraji toho, co banka může akceptovat. Můžeme ale v tom případě pořád ještě sáhnout – nebo banka nám jej nabídne – po úvěru bez prokázání příjmu. Je dražší, někdy více, někdy méně. A hlavně si do něj nemůžeme zahrnout dosud splácené úvěry netýkající se bydlení (platební karty, spotřebitelské, neúčelové úvěry a podobně). Tedy hypotéku a úvěr ze stavebního spoření tímto úvěrem přefinancovat můžeme, ale nějaký starší neúčelový úvěr ne.

Refinancující stavební spořitelny U bank se orientujeme podle nabídky procent úroků a doby fixace. Ale stavební spořitelny to mají trochu jiné – nemají fixaci na určitý počet let, nabízejí úrokovou sazbu na celou dobu splácení úvěru (nebo ještě jemu předcházejícímu překlenovacího úvěru). I tento úvěr ze stavebního spoření je možné později refinancovat nebo i kdykoliv splatit. Na rozdíl od toho hypotéku lze splatit vždy jen v okamžiku končící fixace, tedy jednou za rok, ale třeba také jen jednou za deset let...

-ag- Foto: http://www.isifa.com/