Konsolidovaná půjčka vám u některých bankovních ústavů může nabídnout lákavou variantu – spojí do jednoho nového úvěru třeba až čtyři nebo pět půjček, které splácíte různým finančním ústavům – a k tomu vám navíc někdy ještě nabídne hotové peníze na cokoliv.

Konsolidace půjček – spojení několika splácených úvěrů do jednoho za určitých podmínek, nabírá na popularitě s tím, jak tento poměrně nový produkt banky stále častěji a v různých variantách nabízejí a také patřičně propagují. Tento termín se ozývá ze všech stran se stále vyšší frekvencí, a tak přibývá a bude přibývat lidí, kteří své úvěry již mají zkonsolidované.

Můžete, ale nemusíte uspět Není to ale automatické – zkonsolidovaný úvěr je pořád pro banku nový úvěr a podle toho také přistupuje k zájemci. Zkoumá jeho bonitu, úvěrovou morálku a podobně. I když se to zdá paradoxní, protože zájemce splácí několik půjček třeba v celkové výši 5000 korun, zatímco konsolidovaný úvěr by činil třeba pouhých 2500 korun. Banka přesto zkoumá, zda mu budou příjmy stačit i na tuto poloviční sumu.

Takže je to jako s každou jinou bankovní nabídkou. Je nabízena, ale ne zaručena. To se dozvíte až při osobní návštěvě.

Výhody konsolidovaného úvěru To, že místo několika splátek v průběhu měsíce budeme platit jenom splátku jedinou, může být výhodou. Je to přehlednější, pokud jsme měli splátek více, mohli jsme občas na některou zapomenout - to se konsolidací minimalizuje. Další výhodou – a proto se zejména ke konsolidaci přistupuje – je snížení měsíčního finančního zatížení. Pokud dosahuje součet všech splátek měsíčně neúnosné výše, bude pro nás výhodnější natáhnout splácení o několik let a tedy splátky snížit. Ale i zde platí něco za něco – půjčka se v konečném důsledku prodraží (více let splácení = vyšší úrok).

Když máte navíc hypotéku Možná se nám – ač jsme chtěli - nepodařilo refinancovat hypotéku u jiné banky. Mohlo to být třeba pro nějaké to pozdní splácení v minulosti, nebo by se nám agenda spojená s refinancováním prostě finančně nevyplatila, a tak jsme od úmyslu odstoupili. Takže v tom případě, při současném zvýšení sazeb, jsme zřejmě dostali od banky o něco vyšší splátku, ale také možná výrazně vyšší, až o několik tisíc korun. Problém tedy nastává v tom, že z měsíčního příjmu investujeme do splátek na bydlení ještě více než doposud a k tomu nám zbývá platit ještě další půjčky. A právě tady pomůže jejich konsolidace. Zbavit bychom se měli nejdříve půjček nejdražších, což jsou různé kreditní karty. Ty bychom měli doplatit co nejdříve. Potom přijdou na řadu kontokorenty a spotřebitelské úvěry. Měsíční splátka se razantně sníží. Pak je důležité ještě chvíli – do dalšího konce fixace hypotéky, udržet disciplínu a nezačít utrácet.

Konsolidace – spojení několika splácených úvěrů do jednoho. Přitom původní půjčky mohou být poskytnuty tímtéž peněžním ústavem, který nám půjčky refinancuje, stejně jako několika jinými, různými bankami nebo společnostmi zabývajícími se splátkovým prodejem.

Refinancování – splacení stávajícího (většinou hypotečního) úvěru jinou bankou a vznik úvěru nového v této bance. Refinancovat úvěr lze pouze v odlišné bance, nikoliv v té, kde už úvěr máme. Spojit do jednoho úvěru lze například hypotéku a úvěr ze stavebního spoření – opět ale v jiné bance, než oba tyto úvěry máme.

-ag- Foto: http://www.promidia.cz/