Obrátíte-li se v souvislosti se žádostí o hypotéku na hypotečního makléře, odpadne vám zdlouhavé obíhání bank jedné po druhé a získávání informací, které je pak třeba posoudit, rozklíčovat a porovnat, což je pro laika opět obtížné a časově zatěžující. Důležité je také to, že zkušení makléři mají praxi ve vyjednávání – což zájemce o hypotéku pravděpodobně nemá. Navíc ještě ušetříte finance.

Finančně výhodnější Protože hypoteční makléřské firmy realizují velké objemy hypoték, mají u bank jakousi „velkoobchodní slevu“, s jejich pomocí zájemce dosáhne zpravidla vyjednání výhodnější, nižší úrokové sazby, než kdyby s bankou vyjednával sám, sólo. A mimoto je tu pro klienta ještě další výhoda - ušetřené finance - nižší náklady spojené s vyřízením hypotéky.

Celá paleta základních služeb hypotečních makléřů je pro klienty zdarma; makléře platí banky. Přebírá namísto žadatele o úvěr celou komunikaci s bankou, a to jak během fáze schvalování úvěru, tak i jeho čerpání. Dobrý hypoteční makléř poskytuje klientům naprosto kompletní servis; od posouzení jeho situace a výběru banky, vyjednání výhodných podmínek úvěru až po zpracování kompletní úvěrové dokumentace k podpisu úvěrové smlouvy a nakonec i zajištění bezproblémového a včasného převodu peněz z banky na účet klienta. Vlastně ne tak úplně nakonec: i dále je totiž klientovi k dispozici po celou dobu trvání úvěru, v období končící fixace úrokové sazby potom například pomůže s případným refinancováním hypotéky.

Práce hypotečního makléře Makléř by neměl spolupracovat pouze s jednou dvěma bankami, ale nejlépe se všemi bankami na trhu, které poskytují hypotéky. Pouze v takovém případě je totiž schopen vyhledat pro klienta zcela optimální řešení. Samozřejmostí pro něho je, že zná metodiky všech bank, jejichž produkty nabízí. Ihned poté, kdy se seznámí s daty nového klienta, také ví, kde nežádat, v které bance by žádost zřejmě neprošla kvůli nižší bonitě nebo typu záznamu v registru dlužníků. Což klient – laik neví a mohl by ztrácet spoustu času jednáním i v těch bankách, kde nemá šanci. Hypoteční makléř klienta vždy pravdivě informuje, nevzbuzuje v něm plané naděje, ale racionálně s ním probírá jeho situaci. Soustavně sleduje stav na trhu, shromažďuje informace z příslušných bank a průběžně je vyhodnocuje - což zájemce o hypotéku určitě nedělá; o problematiku se většinou začne zajímat maximálně pár týdnů nebo měsíců před zamýšlenou žádostí o úvěr. Navíc nemá profesionální zkušenosti, které by mu pomohly spleť údajů a dat vyhodnotit.

Jak najít hypotečního makléře Obrátit se lze například na stránky Asociace hypotečních makléřů (AHM), profesní sdružení právnických osob, které působí na českém hypotečním trhu. Tam se můžete seznámit s jednotlivými členy asociace a kontaktovat makléře jednotlivých společností. Poté, co si s makléřem sjednáte schůzku a předáte mu data o sobě, provede analýzu vaší situace a posoudí možná řešení podle nabídek hypotečních úvěrů všech bank.

-ag- Foto: http://www.profimedia.cz/