Ušetřete co se jenom dá Náklady na hypotéku a vedlejší poplatky – to je částka vysoká a jednorázová, platí se na samém počátku při vyřizování hypotéky a může to být finančně docela velká „rána“. Problém je v tom, že v této době uvažujeme v milionech a nějaký ten desetitisíc neřkuli tisíc se nám jeví v tomto období zanedbatelný, jako by byl přímo pod naše rozpoznávací schopnosti. Až později si můžeme uvědomit, kolik jsme prodělali a kolik jsme při volbě uvážlivějšího postupu mohli ušetřit.

Sazby rostou. Přesto lze ušetřit... Úrokové sazby jdou stále nahoru, rychleji či pomaleji. Ušetřit se dá nějaká desetina procenta výběrem té správné banky. Ale jak vybrat správně? Možná, že dostaneme o desetinu procenta méně než v bance vedlejší, ale v konečném efektu proděláme desítky tisíc. Jak je to možné? Zohlednit a sledovat se musí pozorně právě ta položka, kterou představují veškeré vedlejší náklady a poplatky s hypotečním úvěrem spojené. Už jenom vybrat banku s tou nejnižší úvěrovou sazbou je pro laika těžké: sazby jsou prezentovány jako „od“, začínající často na lákavě nízkém procentu, které ale není pro daného klienta garantováno a během zpracování se objeví procento úplně jiné. A tady pomůže výrazně hypoteční makléř, metodiku bank detailně zná, ví, kam se obrátit již předem, nejedná naslepo; navíc díky velkému objemu sjednaných hypoték získá pro klienta nižší úrokovou sazbu. Pomůže ale i snížit právě tu vůbec ne zanedbatelnou položku: náklady na hypotéku, ušetří finance na vedlejších poplatcích.

Co je to cena úvěru? Součet nákladů, které musíme vynaložit, abychom úvěr vůbec dostali. Je to opravdu cena za určitou hodnotu, za produkt, který kupujeme. V tomto případě je to hypoteční úvěr. Kolik zaplatíme? Cena se samozřejmě bude lišit banka od banky. A právě hypoteční makléř dokáže snižovat tyto náklady, a šetřit tak i čas každého zájemce o hypotéku. Hypoteční makléř kladně ovlivní výši vedlejších nákladů - to jsou bankovní poplatky za zpracování hypotečního úvěru, dále náklady za odhad nemovitosti, poplatky za kolky a podobně. Jeden konkrétní příklad pro srovnání: Klient si vyřizuje hypotéku na pobočce banky. U hypotéky ve výši 3 mil. Kč zaplatí přitom v průměru zhruba 23.000 Kč na vedlejších nákladech. U hypotečního makléře však výrazně ušetří: například klienti Hyposervisu v červnu 2008 zaplatili v průměru o více než 40% méně – tedy průměrně jenom 13.500 Kč. V některých případech ale klient hypotečího makléře neplatí vůbec nic – přesně řečeno u hypotečních úvěrů, které jsou poskytovány na koupi bytů v developerských projektech.

Vyřízení hypotéky prostřednictvím hypotečního makléře má ale ještě jednu nezanedbatelnou výhodu, na kterou se často zapomíná a kterou lze lehce přehlédnout: je to garance úrokových sazeb. V praxi to znamená, že úroková sazba, která je klientovi nabídnuta a se kterou tedy klient počítá, platí jen určitou dobu, takovou, aby bylo možné za těchto podmínek stihnout hypotéku vyřídit. Rychlost vyřízení hypotéky je tedy přímo klíčová. Práce osobního makléře je právě tady neocenitelná - zodpovídá za to, aby byl úvěr schválen včas a za předem dohodnutých podmínek.

Refinancování je souboj s časem Refinancování hypotéky představuje často hru o čas, hru s nervy a rychlý výběr nové banky. Zkazit se tady dá v časovém tlaku hodně. Jak je to s vedlejšími náklady v tomto případě? U refinancování je z hlediska bank a poplatků situace jiná: banky samy snižují náklady na maximum, aby klienta nalákaly a přetáhly od konkurence; na nákladech tak už další prostor pro velké šetření není. U refinancování je makléř důležitý z pohledu servisu: práce v krátkém časovém období vyžaduje znalosti, přesnost, rychlost, nutnost vyhnout se chybám, správné rozhodování, profesionální posouzení možností a různých variant, bleskové vyřízení atd. Času je totiž málo a v časové tísni můžeme jako klienti napáchat spousty chyb. Proto je makléř v refinancování nezastupitelný.

-ag- Foto: www.profimedia.cz