U dalších téměř 400 tisíc smluv došlo k navýšení cílové částky. A právě těmto smlouvám letos končí vázací lhůta, která klientům otevírá řadu možností, jak stavebního spoření využít podle svých představ.

Řada lidí se domnívá, že jim v letošním roce končí stavební spoření a musí se rozhodnout, zda budou výhod stavebního spoření využívat i do budoucna. Ve skutečnosti ale nekončí smlouvy, pouze jejich vázací lhůty. „Rádi bychom klienty ujistili, že konec vázací lhůty ještě neznamená ukončení smlouvy. Naopak, klienti se nyní mohou rozhodnout, jak se svými smlouvami naložit tak, aby kopírovaly jejich životní styl a potřeby,“ vysvětluje Hans-Dieter Funke, člen představenstva Raiffeisen stavební spořitelny.

Účastníkl stavebního spoření se samozřejmě může rozhodnout peníze investovat třeba do bydlení, aniž by využil výhodný úvěr. Pak je zcela namístě si uvědomit, že právě díky stavebnímu spoření se mu podařilo naspořit potřebnou částku. Proč tedy této možnosti znova nevyužít a z malé části peněz si nezaložit nové stavební spoření?

Velkou skupinu klientů stavebních spořitelen tvoří lidé, kteří mají smlouvu o stavebním spoření, na kterou pravidelně posílají finanční obnos, ale neví, v jakém stádiu se jejich smlouva nachází. Možnosti jsou vlastně dvě – cílová částka již byla překročena, nebo ještě nebyla dosažena. A co tedy dělat? V případě překročení cílové částky je možné si ji navýšit a dál spořit. V případě, že ještě cílové částky nebylo dosaženo, lze spořit klidně dál, a to až do dospoření této částky.

Je dobré si také uvědomit, že pokud již stavební spoření máte, získáváte tak výhodnější podmínky. Stavební spořitelny mají zavedený pojem tzv. známého klienta, tedy takového, který pravidelně spoří a ve spořitelně již má historii. Takový člověk může čerpat řadu výhod.

Stavební spoření je dlouhodobě jedním z pilířů financování bydlení a jeho výhod už využila více než polovina občanů České republiky. Klienti stavebních spořitelen mají možnost získat výhodné úročení vkladů a státní podporu, nízký úrok garantovaný po celou dobu splácení či možnost úvěr předčasně splatit bez jakýchkoliv sankcí. Stavební spoření nabízí řadu výhod jak pro ty, kteří se rozhodli spořit, tak i pro ty, kteří chtějí čerpat úvěr na bydlení.