Bohužel existují lidé, kteří podepíší nájemní smlouvu a nastěhují se už s jasným úmyslem - neplatit. Což při podpisu smlouvy nemusíte poznat. Kupodivu, nebo právě proto, na počátku působí seriózně a při podpisu smlouvy vyloží na stůl všechny peníze do koruny. Bohužel často jsou to také poslední peníze, které platit hodlá. Nikomu to nepřejeme, ale může se to někdy stát i vám. Proto je lepší o tom něco vědět. Protože nevíte, koho máte před sebou (každý se bohužel může vybarvit úplně nepředstavitelně). Z mírného sympaťáka se může rychle stát neurvalý vyhrožující křupan. Než přejdeme k tomu, co můžete udělat pro prevenci a obraně v případě, že se nájemník začne chovat podivně, nestandardně a přestane užívat byt v souladu se smlouvou, podívejme se na to, jaké jsou doprovodné jevy toho, že se něco chystá.

Příznaky

  • V daný den neplatí, nepřinese peníze v hotovosti, ani se neobjevují na účtu - hlavně to nijak nekomentuje, nezavolá, neomluví se.
  • Nebo se začne chovat uvolněně, nehledě na to, co podepsal ve smlouvě, ke dni splatnosti nájemného se dokonce lehce skrývá, nebere telefon. Anebo vesele zavolá s tím, že vám zaplatí část nájemného den předem, "abyste měli peníze v předstihu". Nedozvíte se ale, proč jenom část, nikoliv celou částku a kdy hodlá doplatit zbytek. Kdo chce, ten neodpoví. Nebo odpoví do ztracena, případně na něco jiného. Stejně tak je to s placením.
  • S různými výmluvami placení protahuje den po dni, hodinu po hodině, přičemž používá různých zajímavých výmluv. Některé jsou ale typické. Co nám může být varováním? Například právě ho okradli na ulici, všechno mu vzali. Zrovna nečekaně nedostal v práci výplatu, právě měl autohavárii, skončil na kapačkách, musel platit velkou pokutu, ukradli mu občanku, zablokovala se mu karta, rozjíždí podnik, mění zaměstnání atd. Samozřejmě může být ještě kreativnější, ale tento výčet je typický. Abychom nekřivdili, jeden z těchto důvodů může být samozřejmě pravdivý, jejich kumulace ale už podezřelá.

Nyní se podívejme na jeden paragraf Občanského zákoníku.

Prodlení s platbou

Může být jedním z varovných znamení toho, že v budoucnu nájemník nehodlá platit. Ihned v takovém případě nájemce upozorněte na literu zákona, na to, co podepsal ve smlouvě, a na nabíhající zpozdné - nenechte jej v klidu: (Někdy to ovšem není nic platné a dojde na smutný humor, když nájemce po dni splatnosti na tři dny zmizí ze světa a na Štědrý den ráno nařkne pronajímatele, že "je to hloupé platit na Vánoce", na silvestra už pak dojde na ostřejší útok s tím, že u toho, kdo "otravuje o Vánocích a na silvestra, bydlet nebudeme a nic platit taky nebudeme".) A to je ještě celkem mírumilovná varianta.

Za prodlení úhrady nájemného nebo úhrady za plnění poskytovaná s užíváním bytu (zálohy na služby) do pěti dnů po její splatnosti je nájemce povinen pronajímateli podle § 697 Občanského zákoníku platit poplatek z prodlení, který v souladu s nařízením vlády č. 142/1994 Sb. činí za každý den prodlení 2,5 promile dlužné částky, nejméně však 25 Kč za každý i započatý měsíc prodlení.

Na co je a není určena kauce (depozit)

Aneb čtěte pozorně § 686a Občanského zákoníku. Stává se, že nájemník často, zejména na konci nájemního vztahu, náhle přestane platit, přičemž jen ústně prohodí, že si ještě "odbydlí" kauci, a tím je přece vše vyřízeno! To není tak jednoduché - seznamte se pečlivě se zákonem a stůjte na svém.

-ag-Foto: www.profimedia.cz