Stejnou péči jako přípravě nájemní smlouvy musí každý, kdo pronajímá byt, rozhodně věnovat vytvoření a vyplnění předávacího protokolu, nedílné součásti nájemní smlouvy.

Veškeré zařízení a příslušenství, které se v pronajímaném bytě, domě či jiné nemovitosti v době podpisu nájemní smlouvy nachází, nájemník přebírá svým podpisem tohoto protokolu. Jeho pečlivým a detailním vyplněním se můžeme vyhnout jakýmkoliv následným nejasnostem a tahanicím o peníze.

Záhlaví

První věta musí stanovit, kterého data byl předmětný byt předán majitelem nájemníkovi. Toto předání, a tedy také převzetí druhou stanou, obě smluvní strany potvrzují svým podpisem protokolu.

Popis pronajímaných prostor, zařízení a vybavení

Dále důsledně popište zařízení a vybavení každé místnosti bytu, a to včetně předsíně, terasy, dále také všeho dalšího, co k bytu náleží - stavu balkonu, vchodových dveří a všech oken i jejich kování, dále například komory, garáže a sklepa. Nezapomeňte na jednoznačný popis všech předmětů (předejdete možné záměně) a také jejich stavu (nové, použité, starší, ale nepoškozené...). U dveří popište kvalitu kování a zámků (bezpečnostní atd.). V kuchyni uveďte i značku a typ spotřebičů, včetně digestoře, popište svítidla. Není to zbytečné, může se stát opravdu leccos a potom, když to v protokolu neuvedete, budete marně namítat, že v kuchyni přece byla obrovská nová chladnička a teď je tady stará a poloviční.

Jestliže pronajímáte kuchyni vybavenou, nezbývá než popsat i nádobí a náčiní, zejména to dražší.

V případě poškození některé pronajímané věci toto poškození specifikujte a přesně popište (škrábanec v boční části regálu apod.). Zahrňte do seznamu také svítidla, obrazy na stěnách, obklady stěn a také podlahoviny. Zdůrazněte, že koberec je nový, dlažba nepoškozená, stěny nově vymalované. Klidně popište i barvy - jeden majitel povolil nájemníkovi, aby na své náklady vymaloval, a pak se neshledal se svými světlemeruňkovými stěnami, místo toho stěny byly tmavě rezavé a hnědé. To je potom věc nájemníka, aby podle smlouvy a záznamu v protokolu uvedl byt před svým odchodem do původního stavu.

V každé místnosti uveďte také topné těleso (např. přímotopný radiátor AEG). V koupelně popište stav vany a obkladů.

Zjištěné závady a termíny jejich odstranění

Možná je jedna dlaždice nepatrně naprasklá; uveďte to tedy v popisu. Když je ale prasklina už nebezpečná a dlaždice se rozpadá, zařaďte to do samostatného oddílu protokolu nazvaného: Zjištěné závady a termíny jejich odstranění. Sem vypište druh poškození, kdo je opraví nebo nechá opravit a dokdy; opravu bude hradit pronajímatel. Toto lze domluvit, aby se mohl nájemník nastěhovat hned a nemusel na opravu čekat. Termín pak je nutné ovšem také dodržet! Opravit může majitel věc sám, nebo ji nechá opravit, případně si nájemník zavolá opraváře, opravu uhradí ze svého a tato částka se odečte od nejbližšího nájemného.

Zeleň v bytě

Pokud máte v nájemním bytě živé květiny, vždy se přesvědčte, zda nový nájemník je přítelem zeleně a hodlá je opravdu pravidelně zalévat (to zjistíte nejlépe tak, že si do bytu nějaké své rostliny stěhuje). Jestli máte pochybnosti, květiny si odneste, nechcete-li o ně přijít.

Nájemník kuřák

Zjistěte si také předem, zda budoucí nájemník je kuřák, nebo zda v bytě nebude kouřit jeho spolubydlící (kouření znamená jisté zvýšení rizika požáru, ale zejména propálené díry v kobercích nebo v čalounění pohovky). Pokud nájemník kuřák je a nám to nevadí, uveďme to ale do smlouvy, že se v bytě smí kouřit. Do protokolu pak pečlivě uveďte, že čalounění pohovek, křesel, deska stolu, matrace, koberce, záclony a ostatní textilie jsou nepoškozené!

Klíče a stav měřidel

Do této kapitoly uveďte, kolik sad klíčů nájemník přebírá a které to jsou (od vstupních dveří do bytu, od domu, klíč od sklepa, klíč od schránky...).

Poslední, co je třeba přesně zapsat, je aktuální stav elektroměru, plynoměru, případně vodoměru k datu předání bytu. Na konci nájmu (nebo dle dohody i v průběhu) se spotřeba nájemníkovi vyúčtuje. A zbývá jen protokol podepsat oběma stranami a opatřit datem.

-ag-Foto: www.profimedia.cz