Prodej malé věci - dejme tomu jízdního kola - jistě zvládneme sami. A když pak zjistíme, že transakce pro nás zrovna třeba nebyla nejvýhodnější, můžeme nad tím mávnout rukou. Ne tak ovšem při prodeji domu. Kromě balancování mezi výhodností a nevýhodností transakce jsou zde různá úskalí, o kterých moc anebo vůbec nic jako laici nevíme. Zhodnotit aktuální stav poptávky a nabídky, zjistit, co právě kupující chtějí a za jakou cenu - to je poměrně obtížná práce, která chce zkušenost, cvik a odhad.

Jedna z nejdůležitějších věcí: stanovení kupní ceny

Záleží na mnoha různých faktorech, jak kupní cenu nasadit, aby nebyla ani moc vysoká (neprodali bychom), ani moc nízká (ošidili bychom se). Která je ta pravá a jak to zjistit? Mimo jiné prozkoumáním cen srovnatelných nemovitostí na aktuálním trhu. A to opět není vůbec lehké. Ceny se mění a odvíjejí se od aktuální situace na trhu - lidé mají chuť kupovat, nebo právě vůbec ne. Dále na kvalitě lokality (pozor na změny - třeba změna územního plánu změní ceny v okolí, ať nahoru nebo dolů), a dále samozřejmě na hodnotě samotné nemovitosti.

"Správná" cena je ta, za kterou bude kupec ochoten si naši nemovitost koupit. Nízká je ta, za kterou chce kupovat každý (telefony od zájemců zvoní nonstop). A vysoká je ta, na kterou nikdo nereaguje. Když panuje dlouho ticho, někde je problém - a ten je z 99,99 % opět v ceně. Pak je nutno zasáhnout a jít s kupní cenou dolů.

Chceme-li prodat dům, garáž či třeba pozemek co nejrychleji, zvolíme logicky nižší cenu. Ale o kolik nižší? To chce opět dobře vybalancovat. Když cenu příliš srazíme, budeme litovat - pokud ovšem nepotřebujeme peníze urgentně, ihned. Nasadíme-li cenu vyšší, můžeme také velmi dlouho čekat, přičemž nás budou neustále "předbíhat" nemovitosti "konkurenční", tedy přímo srovnatelné - podobně velké, srovnatelně vybavené, v podobných, stejně vybavených lokalitách. Ale ani to nemusí tak úplně vadit, pokud na peníze nespěcháte, protože se docela správně říká, vše má svého kupce. Ale jenom do času - stanovte si, jak dlouho budete s danou cenou čekat, než ji snížíte.

Za co platíme realitní kanceláři

Ze všeho, co bylo řečeno, je zřejmé, že práci - jak tu časově namáhavou (prohlídky, telefonáty), tak odbornou (stanovení ceny a její změny, smlouvy), je radno přenechat odborníkům v některé realitní kanceláři.

Smlouva o zprostředkování prodeje nemovitosti mezi prodávajícím a realitní kanceláří může mít různou podobu. „Standardně realitní kancelář inzeruje, propaguje nemovitost na trhu, kontaktuje potenciální kupce, hovoří se zájemci a domlouvá s nimi prohlídky nemovitosti“, uvádí Eva Tavernová z realitní kanceláře Property - Invelt a dodává: „musíme po celou dobu sledovat situaci na trhu a být v kontaktu s majitelem ohledně případných změn kupní ceny, slev, speciálních nabídek od klientů a podobně.“ Dále právník realitní kanceláře sepíše kupní smlouvu a může převzít kupní cenu od kupujícího do advokátní zástavy. „Realitní kancelář dále sleduje průběh zápisu převodu předmětné nemovitosti na katastru nemovitostí,“ uzavírá Tavernová.

Zprostředkovatelská smlouva

Ve zprostředkovatelské smlouvě mezi prodejcem a realitní kanceláří (jako zprostředkovatelem prodeje) musí být uvedeny zejména některé náležitosti: musí být jednoznačně definována předmětná nemovitost a také uvedeny nabývací tituly (listiny dokládající, že právě my jsme majitelé a na základě čeho - tedy například „podle kupní smlouvy ze dne“ nebo „na základě darovací smlouvy ze dne…“. Dále ve zprostředkovatelské smlouvě musí být uvedeno, jak dlouho, za jakých podmínek a jakými prostředky bude realitní kancelář naši nemovitost nabízet. Ve smlouvě nesmí samozřejmě chybět ani cena, kterou kanceláři za veškeré vyjmenované služby zaplatíme, a to včetně způsobu splatnosti této ceny.

Na podrobnosti se podíváme příště. Dozvíte se, co všechno ve smlouvě dále může být, a také co všechno navíc nám může realitní kancelář zařídit, vyřídit a zprostředkovat.

-ag-Foto: www.profimedia.cz