Splácení hypotečního úvěru je věc dlouhodobá a také někdy doslova "boj" - zkrátka běh na dlouhou trať, a to se vším všudy. Jako nevíte, co vás čeká a kdy přijde krize na předlouhé trati maratonu, stejně tak nemůžete vědět, co všechno se může přihodit během mnoha let splácení hypotéky. Ale něco se určitě stane - stačí ty obligátně vyjmenovávané a logicky očekávané těžkosti - nemoc, změna zaměstnání, stárnutí. Tedy to, co nám v minulých letech boomu hypotečních úvěrů říkali. Nikoho přitom nenapadla ale budoucí globální krize a její následky, což si teď k těžkostem při splácení hypoték můžeme směle přidat.

Za nesplácenou se považuje hypotéka po třetí upomínce, to znamená nezaplacená po 90 dnech od splatnosti jednotlivé splátky. O dlužníky do 90 dní se stará správa pohledávek příslušné banky. Tam se lze kdykoliv informovat, v jakém je stavu úvěr a jeho splácení a jaké případně hrozí sankce a kdy.

Každou splátku hypotéky je potřeba dát dohromady celou do haléře, a to do určitého data - většinou je datem splatnosti jednotlivých splátek poslední den měsíce. Pokud jednu z těchto dvou podmínek porušíme, nastává problém. Bankovní systém si z vašeho účtu (ze kterého odcházejí splátky na účet úvěrový) menší sumu nestáhne (i kdyby byla nižší jen o korunu) a celou částku považuje za nezaplacenou. Pokud nastanou z vaší strany problémy (váznou vám někde peníze, právě jste zaplatili mastný účet za elektřinu a podobně) a nejste si jisti, kolik zbývá doplatit na jednotlivé splátce, vždy je důležité kontaktovat včas svého hypotečního bankéře a zjistit, kolik přesně je nutné ještě k uhrazení celé splátky složit. Banka vás ochotně bude informovat - pokud se ale nezeptáte, vše je pak řízeno automaticky a dočkáte se upomínky.

Pozor na pokuty

Banky si individuálně účtují pokutu za doručení upomínky - může to být 200 i 300 korun, ale i více. Některá banka má první upomínku "zdarma", za druhou už ale zaplatíte 500,- Kč. K tomu připočítejte ještě penále za pozdní platbu nebo další poplatky, které si banky naúčtují, a uvidíte, jak se vyplatí dát peníze na splátku dohromady opravdu včas.

Navíc upomínky se většinou doručují doporučeně, takže pokud vás doručovatel nezastihne doma, k dokreslení všech nepříjemností si ještě doplňte stání ve frontě na poště.

I po odeslání první upomínky nadále bankovní systém zkouší z vašeho účtu stáhnout "svou" splátku úvěru. A to několikrát, vždy znovu po pár dnech. Pokud se mu to opět nezdaří do konce dalšího měsíce, dočkáte se vy i váš spoludlužník druhé upomínky. A tentokrát nejen jí. Čeká vás i telefonát upozorňující, že je splácení v prodlevě a banka se s vámi chce dohodnout, dokdy dlužná částka bude uhrazena. Musíte se na doplacení té splátky z minulého měsíce ve vlastním zájmu dohodnout, nejdéle na předposledním dnu měsíce, protože v poslední den měsíce už bude na řadě splatnost splátky další - za měsíc právě probíhající. Ta by se vám k stávajícímu dluhu přičetla - a na řadu by přišla velmi nepříjemná třetí upomínka.

Situace může být o to více stresující, že oddělení pohledávek telefonuje také vašemu spoludlužníkovi. A ten, na to se spolehněte, obratem pak volá vám. A pokud bankovní úředníci směrem k němu volili sice důrazný, pevný, úsečný, ale přece jen decentní a slušný tón, v rozhovoru s vámi spoludlužník možná zvolí tón už poněkud nebo zcela jiný. Není pro něho příjemné, když mu banka připomíná, že má stejná práva a povinnosti jako dlužník, že má dohlédnout na včasné splácení a podobně.

Ke zvýšení špatné nálady spoludlužníka přispívá ještě také zmíněná cesta na poštu. I jemu samozřejmě banka posílá stejnou upomínku jako vám. Spoludlužník tak musí jít (ze svého pohledu zbytečně) na poštu, vystojí frontu, otevře dopis a bude vás mít zase o něco méně rád.

Příště: více k osobě spoludlužníka a některé tipy, jak si se vším poradit.

-ag-Foto: www.profimedia.cz