Jste dříve narození? Začněte se stavebním spořením. Je to stále ještě zajímavý spořící produkt pro klienty bez věkového omezení, s možností získání úvěru, osvobozením výnosů od daní z příjmů. A mnohdy s různými zajímavými prémiemi. A také se zákonným pojištěním vkladů, o které tak není třeba se obávat. Při průzkumu nabídek stavebních spořitelen se pravda mnoho speciálních produktů přímo pro seniory nenajde. Protože je ale nabídka široká a bez věkového omezení, starší lidé si mohou vybrat jak podle minimální cílové částky, tak tarif na míru podle toho, zda chtějí šetřit, nebo si vzít úvěr.

Buřinka pro seniory

Stavební spořitelna České spořitelny nabízí stavební spoření lidem narozeným v roce 1949 a dříve. Buřinka přichází s nabídkou spoření a získání prémie až 1000 Kč podle toho, kdy účastník stavební spoření uzavře. Spoření se zhodnocuje až 7 %, a to součtem úročení a státní podpory. Také pro seniory platí státní podpora až 3000 korun, garantována jsou přitom 2 % státní podpory a také stejná výše úročení vkladu.

Modrá pyramida aktuálně

Možná právě seniory může zajímat nabídka bez nutnosti poplatku, tedy prvotní investice. Modrá pyramida v současnosti až do 30. dubna nabízí uzavření stavebního spoření zdarma. Na výběr jsou dvě možnosti - na cílovou částku 200.000 nebo na 100.000 korun. V prvním případě klient po vkladu 20.000,- Kč získá slevu 2000 korun, kterou by jinak zaplatil za uzavření smlouvy. V druhém případě vložíte 10.000 korun a získáte sumu poloviční - tedy tisíc korun.

Další aktuální akcí je produkt "Prodloužení +" pro stávající zákazníky. Mají-li naspořeno 100.000 Kč, což musí činit minimálně 30 % cílové částky, mohou si navýšit cílovou částku o 50 % se slevou z poplatku za toto navýšení při zachování stejných podmínek do budoucna.

Wüstenrot stavební spořitelna a její TEAM

Tato stavební spořitelna nemá momentálně pro seniory žádnou speciální nabídku, ti si ale mohou vybírat v nabídce standardní; snad zejména stojí za pozornost produkt WÜSTENROT Team, pro ty, kteří si chtějí založit další stavební spoření. Produkt spočívá v nabídce zvýhodněné smlouvy o stavebním spoření uzavřené do konce tohoto roku pro klienty jiných stavebních spořitelen. Výhodou je garantovaný úrok z úspor 2,2 % ročně nebo bonus až 2000 korun.

Českomoravská stavební spořitelna

Nabízí také různé produkty (tarify) podle toho, zda klient chce primárně spořit, nebo později využít úvěru ze stavebního spoření. Starší klienty možná zaujmou tarify Invest a Atraktiv s minimální požadovanou cílovou částkou 40.000,- Kč. Atraktiv poskytne úrokovou sazbu 3,7 % p.a. v případě úvěru. Invest má úrokovou sazbu z vkladů 2 %, při eventuálním úvěru nabídne 4,8 % p.a.

A když si hodně pospíšíte, do 31. 3. 2010 ještě můžete získat smlouvu zadarmo neboli prémii odpovídající 100% úhradě za uzavření nové smlouvy o stavebním spoření.

Raiffeisen stavební spořitelna

Tady se nabízí Úvěrový nebo Šetřící tarif. Nadprůměrného zhodnocení vkladů se dosáhne Spořícím tarifem, zatímco Úvěrový tarif nabízí úrokovou sazbu řádného úvěru ze stavebního spoření 3,5 % ročně (p.a.), překlenovací úvěry začínají na 3,9 % ročně. Úroková sazba je garantovaná po celou dobu splácení.

-ag-Foto: www.profimedia.cz