Meziúvěr neboli překlenovací úvěr překlenuje období, kdy nemáme po ruce finance na bydlení, hypotéku dostaneme až později a na stavebním spoření nemáme ještě naspořenou příslušnou částku, vyžadovanou stavební spořitelnou, aby nám mohla poskytnout úvěr ze stavebního spoření. Proto je meziúvěr dražší i specifický: po jeho získání začínáme takzvaně dospořovat. Nebylo ho však těžké v minulosti získat, lákala i státní podpora. To je však minulostí - stavební spořitelny zpřísnily podmínky stejně tak jako hypoteční banky. Přitom rozpětí, jak vysoké příjmy jednotlivé stavební spořitelny požadují, se od sebe docela citelně liší. Navíc jsou rozdíly v posuzování bonity jednotlivců a rodin. Takže buď si udělejte kolečko, stavební spořitelny obejděte a porovnejte požadavky a nabídky pečlivě sami, nebo se obraťte na seriózního finančního makléře.

Řádný úvěr ze stavebního spoření vám přidělí (je to jedna z podmínek), když máte už ve stavebním spoření naspořeno po určité době určitou částku. Pokud nemáte a potřebujete úvěr neprodleně, můžete dostat úvěr překlenovací. Ten budete splácet několik let až do okamžiku, kdy už splníte podmínky pro přidělení řádného úvěru ze stavebního spoření. Často je to jediná možnost, jak dostat nutné peníze na stavbu, koupi bytu či rekonstrukci. I když za tu cenu, že několik let budete platit dražší úvěr a budete si takzvaně dospořovat.

Překlenovacím úvěrem se dají řešit specifické situace (a to i v kombinaci s hypotékou), třeba situace, kdy musíte při koupi domu nebo bytu platit zálohu například v řádu statisíců. Banka vám přitom nevyjde vstříc a nechce dát v tom okamžiku hypotéku (není ještě čím ručit). Takže jako první možnost se jeví zkusit, zda stavební spořitelně bude stačit váš příjem a dá vám úvěr překlenovací. Až pak přijde na řadu hypotéka, která zaplatí doplatek - zbytek ceny domu nebo bytu.

Meziúvěr neboli úvěr překlenovací mohou čerpat v posledních letech kromě jedinců (fyzických osob) také právnické osoby - bytová družstva a společenství vlastníků domů.

Splátky: co a kolik platíme

Cílová částka, na kterou uzavřete smlouvu, je také výška požadovaného překlenovacího úvěru. Platby, které klient stavební spořitelně hradí v údobí splácení překlenovacího úvěru, se skládají z části zvané dospořování. Ta odchází na vkladový účet stavebního spoření. Druhá část měsíční splátky jsou úroky (jdou na úvěrový účet); úroky klient celou dobu dospořování, tedy během existence překlenovacího úvěru, platí z celé cílové částky. A až má dospořeno, úvěr překlenovací se "překlopí" do úvěru ze stavebního spoření, a pak se klient dočká splátek výrazně nižších, v nichž už chybí ona část "dospořovací". Platí jen úvěr plus úroky, přitom úroková sazba je na rozdíl od hypotečního úvěru pevně daná na celou dobu.

Splátky překlenovacího úvěru jsou snížené o dvě položky: úrok stavební spořitelny (asi 2 %) a pak o příspěvky státní podpory (maximálně 3.000,- Kč za rok). Úroky zaplacené v období překlenovacího úvěru (i dále řádného úvěru ze stavebního spoření) se odčítají od základu daně.

-ag-Foto: www.profimedia.cz