Stavební spoření lze využít všelijak. O mnohých způsobech využití tohoto produktu při koupi, stavbě či rekonstrukci rodinného domu spousta klientů ani neví. Proto přinášíme odpovědi na nejčastější otázky.

Stavební spoření mám již dlouho a myslím, že brzy bude končit. Můžu smlouvu prodloužit?

Smlouva o stavebním spoření je smlouva na dobu neurčitou. Proto nikdy „nebude končit“. Doba 5 let u smluv uzavřených do konce roku 2003 a 6 let u smluv uzavřených od r. 2004 je dobou, po kterou nemůžete nakládat s prostředky stavebního spoření bez prokázání jejich účelového použití (jinak byste přišli o připsanou státní podporu). Po uplynutí této doby ale smlouva běží dál beze změny, akorát ji již můžete ukončit bez prokazování účelu použití vyplacených peněz (včetně státní podpory). Smlouvu tedy není potřeba nijak prodlužovat. Jediným omezením je výše cílové částky, kterou nesmíte přespořit. Pokud by to hrozilo, je potřeba ji navýšit nebo smlouvu ukončit.

Jak dlouho musím mít stavební spoření, abych mohl požádat o úvěr?

Pro poskytnutí úvěru ze stavebního spoření musíte splnit, mimo jiných podmínek, minimálně 24měsíční dobu trvání smlouvy. Pokud nejsou podmínky pro přidělení řádného úvěru ještě splněné, je dalším řešením využití překlenovacího úvěru, kde žádné podobné omezení není. Můžete o něj zažádat dokonce již v den uzavření nového stavebního spoření.

Časem budu potřebovat úvěr na rekonstrukci, příp. koupi domu, proto teď plánuji uzavřít stavební spoření. Jaká je optimální cílová částka?

Doporučuji cílovou částku nenastavovat hned na začátku na vysokou sumu. Zaplatíte totiž zbytečně vysoký vstupní poplatek (obvykle 1 % z cílové částky). Až si v době žádosti o úvěr ujasníte rozpočet své investice, cílovou částku (která se při žádosti o úvěr rovná naspořené částce + výši úvěru) pravděpodobně budete stejně měnit. Proto raději dnes zvolte cílovou částku nižší a navyšte ji podle potřeb při žádosti o úvěr. Efekt to bude mít stejný.

Hodnota účtu mého stavebního spoření se blíží k cílové částce. Je pro mě výhodnější smlouvu ukončit, nebo navýšit cílovou částku?

Při navýšení cílové částky je potřeba si uvědomit několik skutečností, které mohou nastat. Jednak zaplatíte vstupní poplatek ze sumy, o kterou cílovou částku navyšujete (obvykle 1 %). Současně se změnou cílové částky může povinně dojít i ke změně tarifní varianty (záleží na tom, jaký je stávající tarif). Co to znamená? Pokud například dnes máte smlouvu, u které je úročení vkladů ve výši 3 % a přejdete na tarifní variantu, kde jsou to pouze 2 %, stavební spořitelna vám pravděpodobně strhne připsané úroky odpovídající 1 % od začátku trvání smlouvy (formou poplatku ve výši 1/3 připsaných úroků). Jednoduše řečeno, celá smlouva se uvede do stavu, jako kdyby v ní nižší zhodnocení bylo od začátku. Kvůli těmto poplatkům může být někdy výhodnější smlouvu raději ukončit, záleží ale na situaci.

Potřeboval bych urychleně ukončit stavební spoření a vybrat peníze v něm uložené. Jak dlouho to trvá?

Standardní výpovědní lhůta je tříměsíční. U některých stavebních spořitelen existuje možnost ji po dohodě zkrátit. Stavební spořitelna za to může požadovat poplatek, případně uzavření další smlouvy stavebního spoření. Dejte pozor, zda už uplynula pěti-, resp. šestiletá lhůta, během které nemůžete volně nakládat s prostředky ze stavebního spoření. Jinak byste přišli o státní podporu a navíc vám za předčasné ukončení smlouvy může stavební spořitelna naúčtovat poplatek.

Na další sérii nejčastěji kladených otázek souvisejících se stavebním spořením se můžete těšit za týden.

V dubnovém čísle časopisu Dům a zahrada, který vás překvapí již svojí novou, modernější obálkou, dále najdete:

  • Hlavní téma: Střecha
  • Kompletní výsledky prestižní ankety Top Domy 2011
  • Pár slov ing. arch. Jana Rampicha o tom, co nechtít po architektovi
  • Záludnosti hypotéky na stavbu domu
  • Novou rubriku zahradní architektky Evy Vodrážkové: Profesionálníma očima tentokrát o umění odpočívání
  • Pokračování nové rubriky architektky Haroldové: Barvy v domě – použití růžové v interiéru

Dubnové číslo časopisu Dům a zahrada je v prodeji od 15. března 2011.