Léto je v plném proudu. Část domácích aktivit se díky tomu přesouvá za stěny domu, na zahradu. Tam pohodovému trávení času pomáhají různé menší stavby: bazény, zahradní jezírka, altány, zahradní domky nebo terasy. Prostředí zpříjemňují také různé terénní úpravy, ke kterým může být potřeba vystavět opěrnou zeď nebo schody. Někteří ocení plody vlastní práce, ke kterým napomůže skleník či fóliovník.

V případě, že některou z výše uvedených (nebo samozřejmě řady jiných) venkovních úprav chceme vytvořit, ale nechceme nebo nemůžeme použít vlastní prostředky, naskýtají se možnosti úvěrového financování.

Avšak, vzhledem k tomu, že většina těchto úprav neřeší životně nezbytné potřeby (na rozdíl od např. pořizování samotné stavby k vlastnímu bydlení), je potřeba si uvědomit, že jsou tyto úvahy velmi podobné např. úvahám o koupi televize nebo domácího kina na úvěr. Musí jim tudíž předcházet posouzení vhodnosti takového kroku z pohledu dlouhodobé strategie osobního hospodaření. Alternativou samozřejmě je počkat a našetřit vlastní prostředky, což je obvykle ta správná cesta. V některých situacích ale může být skutečně ekonomicky smysluplné nepoužít vlastní prostředky a financovat úvěrem. To za předpokladu, že vlastní prostředky jsou investované a zhodnocují se více, než jsou úrokové (a poplatkové) náklady úvěru (což je např. při úvěrovém financování televize nereálné, u úvěrů na „bydlení“ někdy ano). To je ale již otázka osobní strategie.

Možnosti financování, které se nabízejí

V případě, že se tedy po ekonomicky racionální úvaze skutečně rozhodneme hledat možnosti úvěrového financování realizace různých venkovních úprav, máme několik možností.

  • Splátkový prodej u prodejce/dodavatele
  • Spotřebitelský úvěr
  • Úvěr ze stavebního spoření
  • Hypotéka

Splátkový prodej

Řada dodavatelů (např. bazénů) nabízí splátkový prodej svých výrobků, často i s 0% navýšením. Pochopitelně důvodem, proč takový krok dělají a odsouvají inkaso části tržeb do budoucna, je snaha o přilákání zákazníků, kteří by si danou věc jednorázovým vydáním peněz nepořídili.

Samotné rozhodování o koupi by ale nemělo probíhat na základě výhodných podmínek splátkového prodeje, nýbrž v souvislosti s osobní finanční strategií. Nákup na splátky je už pouze otázkou jedné z možných forem financování.

Ostražitost je ale na místě (jako u každého úvěru). V první řadě si podrobně přečteme smlouvu, případně se poradíme s právníkem. Zajímáme se o to, kdo je vlastně smluvní protistranou, které splátky dlužíme (jestli samotný prodejce, nebo s ním spolupracují úvěrové společnosti). Důležité je se mimo výše úrokové sazby také podívat na poplatky a na sankce, které by nám mohly hrozit v případě problémů se splácením, aby nedošlo k nemilému překvapení.

Obecně mohou být splátkové prodeje jak výhodnou alternativou (pokud jsou bez navýšení a smluvní podmínky jsou příznivé – bez „háčků“), ale mohou být i značně nevýhodné. Záleží na dané nabídce.

Spotřebitelský úvěr

Úrokové sazby spotřebitelských úvěrů se pohybují v rozmezí cca 10 - 20 % ročně (samozřejmě je to pouze orientační). Spotřebitelské úvěry poskytuje téměř každá banka a řada nebankovních společností. Řešení je to drahé a vhodné spíš až jako poslední alternativa.

Pokud ale nezbývá jiná možnost než financovat tímto způsobem, je vhodné si opět položit otázku, zda je aktuální realizace našeho přání skutečně tak důležitá, abychom se zadlužili drahým úvěrem. Pokud skutečně ano, rozhodně doporučuji volit bankovní produkt před službami nebankovních společností.

A jak je to s úvěrem ze stavebního spoření nebo s hypotékou – lze jimi financovat venkovní úpravy? O tom více v srpnovém čísle časopisu Dům & Zahrada, který je v prodeji od 19.7.2011.

-Petr Kováčik, Dům & zahrada 8/2011

Foto: www.thinkstock.cz