V programu Zelená úsporám žadatelé již obdrželi více než 18,2 miliardy korun. To znamená, že z programu bylo proplaceno přes 71 tisíc žádostí. Celkem je k dispozici 20,894 miliardy korun, takže zbývá proplatit 2,7 miliardy.

V administrativním procesu je ještě dalších přibližně 5 tisíc žádostí, u kterých by žadatelé měli doložit realizaci a podepsat smlouvu, která zajišťuje proplacení podpory. Pokud máte v procesu dokládání realizace jakékoli nejasnosti, přijďte v úředních hodinách na naše krajská pracoviště, kde vám rádi poradíme a pomůžeme.

Rychlé doložení již realizovaných projektů přispěje k zajištění plynulého a urychleného vyplácení finančních prostředků na účty žadatelů o dotaci a nebude pak docházet ke zpožďování výplat z důvodu velkého nahromadění dokladů nebo neúplných doložení v závěru roku.

Výplata podpory je zaručena jen těm žadatelům, kteří doloží realizaci opatření v požadovaném termínu a v souladu s platnými podmínkami Programu.

Program Zelená úsporám je zaměřen na podporu instalací energeticky šetrných zdrojů vytápění, investic do energetických úspor při rekonstrukcích a v novostavbách. V Programu je podporováno kvalitní zateplování rodinných domů a bytových domů, náhrada neekologického vytápění za nízkoemisní zdroje a také výstavba v pasivním energetickém standardu.

Česká republika získala na tento Program finanční prostředky prodejem tzv. emisních kreditů Kjótského protokolu o snižování emisí skleníkových plynů.