Pokud toužíte po rychlém prodeji či pronájmu nemovitosti, rozhodně není váš sen nesplnitelný. Chce to jen vědět, jak na to. Velmi podstatnou součástí prodeje nemovitosti je její prezentace, jelikož první dojem je často zásadní a rozhoduje o tom, zda právě naše nabídka potenciálního kupce zaujme, nebo zda zapadne mezi stovkami jiných. Velkým pomocníkem jsou v tomto ohledu principy, které uplatňuje obor zvaný home staging (z anglického home – domov a stage – vystavit na odiv).

Dalo by se říci, že jde o profesionální přípravu bytu nebo domu k jejich prodeji nebo pronájmu tím, že za pomoci několika ověřených postupů dokáže vytvořit co nejatraktivnější prostor s minimem úsilí a peněz. Díky tomu se nemovitost stává na trhu žádanější a průzkumy ukazují, že zájemci o takto upravené byty či domy jsou ochotni zaplatit za nemovitost i vyšší částku. Je logické, že největší zájem o home staging mají majitelé nemovitostí, kteří svůj byt nebo dům nemohou už delší dobu prodat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Historie oboru a jeho vývoj v Čechách

Home staging vznikl v USA už přibližně před 40 lety a postupně se začal rozšiřovat i do Evropy. V Čechách je tento obor stále ve svých počátcích, ale zájem o profesionální úpravu nemovitostí pro prodej roste také u nás.

Stále více českých designérů a studií proto tuto službu nabízí realitním kancelářím i jednotlivcům, kteří chtějí svou nemovitost prodat v krátkém čase a rozhodně ne pod cenou.

Co to obnáší a kolik služba stojí

Pokud se rozhodnete využít služeb home stagera, pak můžete očekávat konzultaci, návrh a realizaci úprav v interiéru i exteriéru a případně také zapůjčení vybavení (doplňků i nábytku).

Cena této služby se odvíjí od toho, zda si přejete kompletní služby home stagera, nebo si vystačíte s konzultací, kde vám home stager navrhne určitá doporučení pro váš konkrétní prostor a vy si už nemovitost upravíte sami. Základní konzultace může vyjít na tři tisíce a kompletní servis může vyjít podle velikosti nemovitosti i na několik desítek tisíc korun.

Inspirace pro vás. Zvládnete to i sami

Home staging pracuje s poměrně jednoduchými pravidly, která ovšem fungují. Pokud si na to troufnete, jistě zvládnete s pomocí principů home stagingu svou nemovitost připravit k prodeji i vlastními silami. Nebudete-li s výsledkem spokojeni, můžete se obrátit na profesionálního home stagera.

Tady je pár základních tipů, jak začít:

  • odstraňte přebytečný nábytek a další vybavení
  • pořádně ukliďte
  • vymalujte
  • interiér dostatečně nasvětlete
  • slaďte styly
  • přidejte trochu života – čerstvé květiny, mísu s ovocem
  • nenechávejte stěny úplně holé
  • dbejte na kvalitu fotografií pro prezentaci – čím kvalitnější, tím lepší