Krize drtí české stavitelství čtyři roky. Stavitelé stále žehrají nad problémy, které jim daná finanční situace přináší, ale stále se na první pohled neděje nic převratného. Žádné velké krachy ani odchody velkých firem z našeho trhu. To by se podle odborníků mohlo změnit tento nebo příští rok. Tlak na cenu totiž snižuje marže a dokonce lze říci, že mnohé stavební formy dnes pracují s dumpingovými cenami, tedy pod úrovní výdělku, a to jen proto, aby zakázku získali. Menší firmy a ty, které nemají dostatečný kapitál tak patrně padnou.

Deset procent dolů

Za první čtvrtletí tohoto roku poklesl index stavební produkce o 10,9 % proti stejnému období roku loňského. Plány vývoje tržeb stavebních společností se zhoršily jak pro rok 2013, tak i pro rok příští. Své predikce vývoje tržeb v tomto roce zhoršily zejména malé a střední stavební firmy. Velké firmy kalkulují u standardní zakázky v průměru s 2,3 % marží, malé naopak až s 10,8 %. Znatelně vzrostl podíl firem, které jsou ochotné vzít zakázku i s nulovou nebo dokonce zápornou marží. U velkých společností se jedná o každou druhou společnost.

Krize pokračuje ve všech odvětví stavebnictví. Pozemní a inženýrské stavby nejvíce ničí malé státní investice a také státní aparát, který dnes hledí na jedinou podmínku – cenu. Přitom je jasné, že některé firmy nabízejí své práce za ceny, za které není možné stavbu dokončit. Například na dostavbu dálnice D3 se v nedávno otevřených obálkách výběrového řízení objevily nabídky za 43 % ceny, než jakou stanovil odborný projektant.

Stejně tak ale vidíme těžce doléhat krizi na developery bytového stavebnictví. V prvním kvartálu roku 2012 dali developeři do prodeje 986 bytů, letos je to jen 516. Celkem je v tuto chvíli v hlavním městě v nabídce o 20% méně bytů než loni. A situace je podobná, nebo ještě horší na celém území ČR.

Kamarádi na věčné časy

Z výzkumu CEEC Research a KPMG Česká republika vyplývá, že firmy se stále méně potýkají s korupcí. Zatímco v roce 2012 řeklo 39 % lidí ve stavebnictví, že se setkalo s požadavkem na úplatek, letos to bylo už jen 19 %. Bohužel se stále nezvýšila transparentnost výběrových řízení. Drtivá většina oslovených si myslí, že nejlepší zdroj informací je v osobních kontaktech. Správný známý člověk na správném místě znamená pro stavební formy výhody v podobě delšího času na přípravu na výběrové řízení, nebo dokonce podílnictví na stanovení pravidel těchto řízení.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com