Pojištění nemovitosti

Vlastníte-li dům nebo byt, měli byste začít pojištěním nemovitosti. To zahrnuje škody vzniklé na nemovitosti živelními událostmi, jako je požár, vichřice, krupobití, které kryje ale i škody způsobené výbuchem, pádem letadla, vodou z potrubí apod. Pojišťovna nahradí také škodu, která vám vznikne odcizením stavebních součástí nebo vandalismem. Ale pozor, pojištění nemovitosti nekryje škody vzniklé na věcech movitých. Obrazně řečeno, že pokud by se věci daly z domu vysypat, tak to, co vypadne, není pojištěno.

Pojištění domácnosti

Pokud tedy chcete mít pojištěny i movité věci, musíte si uzavřít pojištění domácnosti, které kryje škody způsobené unikající vodou z potrubí, kouřem, vichřicí, krupobitím apod. Jeho součástí je i pojištění proti krádeži vloupáním a s ním spojeným vandalismem, dále proti loupeži a přepětí v elektrospotřebičích.

Pojištění odpovědnosti

Chcete-li být opravdu bez starostí, doporučujeme uzavřít i pojištění odpovědnosti. Tím prvním je pojištění odpovědnosti za škody v běžném občanském životě. Z něj pojišťovna uhradí škody, které způsobíte třetí osobě svou neopatrností či nedbalostí, někoho zraníte na lyžích nebo při nehodě na kole apod. Kryté budete mít také škody, které způsobí osoby žijící s vámi ve společné domácnosti, a u některých pojišťoven se vztahuje i na psa nebo jiné domácí mazlíčky.

Pojištění odpovědnosti z držby nemovitosti vám přijde vhod například tehdy, když uvolněná omítka nebo sníh spadlý ze střechy vašeho domu poškodí cizí auto zaparkované před domem.

Pozor na tzv. podpojištění

Důležité je mít pojištěn majetek na správnou hodnotu, která odpovídá jeho reálné ceně. Jen tak si za zničenou věc budete moci z vyplaceného pojistného plnění pořídit náhradu ve stejné kvalitě. Na pojištění se proto nevyplatí šetřit a podhodnocovat cenu pojištěných věcí.

Pojištění ProDomov od Wüstenrotu

V rámci pojištění ProDomov si můžete sjednat všechny výše uvedené druhy pojištění. Wüstenrot vám pojistí i rozestavěnou nemovitost, takže po jejím dokončení již nemusíte smlouvu měnit. Připojistit si můžete i riziko povodně. U pojištění domácnosti máte na výběr ze dvou variant PLUS a SUPERPLUS a můžete si sjednat i další připojištění. Podle toho, jaká pojištění si uzavřete a v jakém intervalu budete platit pojistné, získáte zajímavou slevu až 20 %.

Pojištění ProDomov si můžete snadno spočítat i sjednat přímo přes internet na www.wuestenrot.cz/pojisteni/bydleni/.