Opět se dostává do hledáčku stínicí technika, někdy neprávem v této oblasti opomíjená. Prokazatelně a měřitelně se nám investice, zejména do venkovní stínicí techniky, brzy vrátí. Řeč je o venkovních žaluziích a venkovních roletách. Montují se těsně před okenní otvory, čímž zabraňují v teplém období pronikání slunečních paprsků do interiérů a chrání je před přehříváním – tady ušetříte v létě na případné klimatizaci. V chladném období naopak venkovní rolety a venkovní žaluzie zvyšují tepelně izolační vlastnosti okna, současně jej chrání před ničivými vlivy počasí, hlukem a často i před zloději.

Používají se převážně hliníkové lamely plněné polyuretanovou pěnou. Obecně se uvádí, že stažené rolety mohou snížit tepelné ztráty až o 30 %. K tak vysoké úspoře je nutné s nimi správně pracovat, tzn. stahovat je v noci, po odchodu z domova či tam, kde ani přes den nepotřebujeme právě denní světlo.

ČLÁNKY O STÍNĚNÍ:

Jaký je rozdíl mezi venkovními žaluziemi a roletami? Zásadní rozdíl je v lamelách, ze kterých je stínicí technika vyrobena. Venkovní žaluzie jsou složeny z jednotlivých lamel, které lze naklápět. Mají různou šířku, některé jsou navíc doplněny těsněním. Jedná se o speciálně tvarovaný, povrchově upravený plech. Žaluzie tedy můžeme nejen vytahovat a stahovat, ale současně i ovládat nastavení polohy lamel, čímž regulujeme množství světla, které pouštíme do interiéru. Na rozdíl od žaluzií jsou lamely u rolet do sebe vzájemně zasunuty. Pancíř z lamel vytahujeme navinutím na hřídel uloženou v horním boxu. Roletu můžeme v aktivní poloze nastavit tak, aby byl pancíř uzavřen, nebo povolit, kdy se mezi jednotlivými lamelami vytvoří průduchy k větrání.