Média jsou plná informací o změnách cen energií, které přinese rok 2014. Energetický Regulátor ERU (Energetický regulační úřad) tlačí na snížení poplatků za distribuce s cílem snížit náklady na energie. Rok 2014 tak přinese pokles cen jak zemního plynu, tak elektřiny. U zemního plynu dojde ke zlevnění ceny distribuce až o 5 %, což představuje úsporu v řádech stovek korun. V případě elektřiny se Češi mohou připravit na ještě větší úsporu, jelikož cena silové elektřiny klesne o 10 – 15 %, to stejné se očekává i od cen za distribuci.

Předpokládáme, že tato úprava cen bude trvalejšího charakteru, nikoliv krátkodobou záležitostí. Příznivější ceny by měly vydržet i v roce 2015.

Jelikož se blíží topná sezona, která je spojená se zvýšenou spotřebou, nastává správná chvíle na změnu dodavatele energií právě teď, neboť proces převodu trvá 3 až 4 měsíce. Provozní náklady na domácnost vychází nejdráže právě v zimních měsících. Chcete-li levnější energie čerpat již začátkem nového roku v péči levnějšího dodavatele, zažádejte o změnu již nyní.

Například rodinný dům na jižní Moravě se spotřebou 20 MWh plynu ušetří změnou dodavatele až 5366 Kč ročně. Porovnejte si stávající ceny vašeho dodavatele plynu s ostatními na energetické kalkulačce. Úspory mohou dosahovat i řádů tisíců korun.

„Je důležité si uvědomit, že pokud jeden dodavatel oznámí, že zlevňuje elektřinu nebo plyn, nemusí to automaticky znamenat, že se jedná o nejlevnějšího dodavatele na trhu. Na změny cen dominantních hráčů okamžitě reaguje i jejich konkurence. Výhodnější nabídky se tak mohou objevit napříč dodavateli, proto je vhodné nabídky dodavatelů porovnat.“

„Ačkoliv by se mohlo zdát, že nejnižšími cenami bude disponovat vždy dodavatel, nemusí tomu tak být. Zprostředkovatelé, jako je třeba srovnávač Sfinance.cz, mohou dosáhnout na ještě výhodnější ceny díky tomu, že mají v rámci svého postavení vyjednané speciální ceníky, mohou také využívat různých akcí a doplňkových slev.“

Novela zákona

Pokud senát schválí novelu zákona na omezení podpory obnovitelných zdrojů energie, dočkáme se také levnější elektřiny.

Novela platí pro nové elektrárny, které se do provozu dostanou během příštího roku. Do novely dali zákonodárci také požadavek, aby příjemci podpory museli prokazovat vlastnickou strukturu, má to pomoci odkrýt vlastníky elektráren. Nyní návrh čeká na posouzení senátu. Pokud by zákon vstoupil v platnost, limit pro příspěvky odběratelů na obnovitelné zdroje bude maximálně ve výši 495 Kč za megawatthodinu bez DPH. Letos podpora činí 595 Kč (45 miliard celkem, 12 miliard jde přímo z rozpočtu). Díky novele ušetří podniky, ale také běžné domácnosti, kde by úspora měla být kolem 350 korun.

Tato úprava se bude týkat všech, ale svoji cenu elektřiny můžete individuálně změnit změnou dodavatele. Například domácnost v Ústí, která ohřívá vodu bojlerem (5 MWh), ušetří až 15 %. Porovnejte si nabídky cen elektřiny jednotlivých dodavatelů.

Pokud chcete změnit dodavatele energií, významným aspektem smlouvy je délka výpovědní lhůty. Smlouvu na dobu neurčitou můžete kdykoliv ukončit a nechat převést k výhodnějšímu dodavateli. Počítejte však s tříměsíční výpovědní lhůtou. Pozor dejte i na uzávěrku nových klientů daného dodavatele, která zpravidla bývá k 20. v měsíci.

U smluv na dobu určitou je zapotřebí zjistit, do jakého data přesně je klient vázán a jak má nastavenou délku výpovědní lhůty. Nejčastěji je do jednoho měsíce, avšak bývá i tříměsíční. Pokud dojde k porušení těchto podmínek, vystavuje se zákazník riziku smluvní pokuty, která může dosahovat až několik tisíc Kč. V případě úspor větších než uvedená pokuta ale stojí za zvážení pokutu uhradit a začít šetřit.

Smlouvu na dobu určitou lze doporučit pouze v případě velmi výhodné nabídky. V současné době, kdy se očekává další pokles cen energií, se vyplatí uzavřít smlouvu na dobu neurčitou, sledovat vývoj na trhu a přejít k tomu dodavateli, který nabídne nejvýhodnější produkt a tam se fixovat na delší období.