Rozdělíme si dům na několik míst, kudy se do něj zloději dostávají. Postupně se jim všem budeme věnovat.

Brány a ploty

Brána a plot je prvním stupněm zabezpečení. Pokud jsou vyšší a zloději je musí namáhavě přelézat, pak si to spíš rozmyslí a půjdou tam, kde to půjde jednodušeji. Přelézat i s lupem není úplně komfortní, takže raději zvolí přímější cestu – přes branku a bránu. Ani ty by tak neměly mít nejjednodušší zámky, které lze snadno vylomit.

Zvýšení bezpečnosti plotů lze provést použitím ostnatého drátu. Bohužel v našem právním státě není jeho použití sice zakázáno, ale případný poškozený, který by si ublížil (byť by to byl zloděj), by vás mohl žalovat za ublížení na zdraví. Ostnatý drát je totiž zařazen do kategorie agresivních prostředků ochrany. Způsobená zranění tak mohou soudci následně hodnotit jako nepřiměřeně agresivní ochranu.

Dveře

Především je nutné pořídit certifikované bezpečnostní dveře, které odpovídají třetí nebo čtvrté bezpečnostní třídě. Odpovídají totiž jasně definovaným požadavkům pojišťoven.

„Kvalitní bezpečnostní dveře jsou vždy tuhé kovové konstrukce, s celoplošným krytím plechem, ocelovou kostrou a rozvorovým systémem. Dveře jsou obvykle zajištěny v deseti až dvaceti bodech a jsou vybaveny kvalitní bezpečnostní vložkou odolnou proti odvrtání, vyhmatání planžetou, vibračním planžetám i metodě SG. Vlastní dveře jsou rovněž vybaveny speciální ochranou vložky a zámku,“ říká Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení domácností ze společnosti NEXT.

Třídy bezpečnosti u zámků:

Bezpečnostní třídaČas odporu nejslabšího místaZpůsob vloupání
1-Příležitostný pachatel - použití tělesné síly
23 min.Příležitostný pachatel - použití jednoduchého ručního nářadí (pilka, kleště, šroubovák, vrták)
35 min.Zloděj - sada nářadí z 2. BT + šroubováky, klíny, dlouhé páčidlo, malé kladivo (200 g)
410 min.Zkušený pachatel - sada nářadí z 2. a 3. BT + malá el. vrtačka, sekera, sekáč, velké kladivo (1,25 kg)
515 min.Zkušený pachatel - sada nářadí z 2., 3. a 4. BT + elektrické nářadí (velká el. vrtačka, úhlová bruska)

Základním předpokladem pro instalaci bezpečnostních vstupních dveří je jejich zabudování pro otevírání směrem dovnitř, aby nebyly přístupné panty. Dále je vhodné pořídit si dveře alespoň v bezpečnostní třídě RC2 (dle normy DIN EN 1627) s bezpečnostním kováním s překrytím cylindrické vložky, a to nejlépe s ochranou proti vytržení a odvrtání. Z hlediska minimálního zabezpečení by měly mít dveře alespoň trny na pantové straně, které při uzamknutí zapadnou do zárubně. V případě prosklených dveří je vhodné použít speciální vrstvené bezpečnostní sklo. Pro další zabezpečení je možné ke vchodovým dveřím instalovat alarm, který se díky reedkontaktu (magnetickému spínači) spustí po neočekávaném či násilném otevření dveřního křídla,“ uvádí Petr Širůček, projektový manažer společnosti Hörmann.

Okna

Zabezpečení oken je asi nejkomplikovanější. Nejbezpečnější je samozřejmě pořádná mříž, a to nejlépe na vnitřní straně oken. Pokud ale chcete mít výhled z oken nerušený a mít možnost si je i otevřít, pak instalujte takzvané nůžkové mříže, jak je můžete znát z obchodů, kde chrání výklady. Zámkem je můžete zajistit a budou pak chránit objekt.

Pokud nechcete používat mříže, je ještě jeden způsob, jak zabezpečit okna – fóliemi. Jsou nenápadné, ale trochu dražší. Zatímco mříž můžete mít i za 500 Kč za m² nebo si ji vytvořit i sami, u fólie těžko půjdete pod 900 Kč.

„Velice důležitý je psychologický moment překvapení. Pokud lupič narazí na neočekávanou a neviditelnou překážku, tato okolnost ho buď zcela odradí, nebo přinejmenším zdrží. Střepy drží v okenní tabuli i po silném nárazu pohromadě, její okamžitá výměna proto není nutná,“ říká Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení domácností ze společnosti NEXT.

„Hlavními výhodami bezpečnostních fólií na sklo jsou vysoká odolnost proti vloupání, možnost dodatečné aplikace na skleněné plochy a jejich nenápadnost. Navíc nebudete muset vyměňovat stávající okna za bezpečnostní prosklení, což by bylo poměrně nákladné. Naproti tomu za jeden metr čtvereční fólie zaplatíte kolem 900 korun i s instalací,“ říká Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení domácností ze společnosti NEXT.

Bezpečnostní fólie je testována na mechanickou odolnost při instalaci na skla minimální tloušťky 3 mm, dle DIN - EN 356 E úroveň P1, P2A.

Uvnitř

Tím jsme skončili s možností zadržení zloděje za hranicí domu či pozemku. Pokud všechny tyto bariéry překoná, nezbývá než mu znepříjemnit pobyt uvnitř. Především alarmem. Pohybová čidla, čidla rozbití oken nebo otevření spustí sirénu, která upozorní sousedy, že se s vaším domem něco děje.

Druhou variantou je, že necháte napojit dům na svůj mobil. Systém vám pomocí GSM brány pošle informaci o pohybu uvnitř a vy můžete reagovat na danou situaci zavoláním policie, sousedů nebo svým příjezdem.

Třetí verzí je napojení na pult centrální ochrany. Informaci o pohybu bude vyhodnocovat jeho obsluha – zavolá vám a v případě, že potvrdíte, že vy ani nikdo z vaší rodiny jste alarm nespustili, vyšle svou zásahovou hlídku. Bohužel brány GSM lze znefunkčnit jednoduchou rušičkou signálu, nebo je nelze použít tam, kde signál není, což je u chalup celkem častý problém. (GSM hlídače najdete třeba od výrobců Jablotron Oasis, Honeywell Galaxy…)

Nastupuje tedy další možnost. Zabezpečení objektu s vlastním datovým převodníkem (přijímač a vysílač je umístěný mimo dům a je ovládán rádiovým signálem) nebo lze dokonce nainstalovat zabezpečovací zařízení přímo založené na nerušitelném rádiovém TSM signálu (dnes je v nabídce výrobek firmy Sherlog s označením Max).

Z ohromné nabídky doporučujeme především vybírat tak, abyste pokryli co nejexponovanější místa, kudy by se mohli zloději do domu dostat. Pokrývat nesmyslně schody nebo zádveří za bezpečnostními dveřmi vás vyjde draho. Zloděj si vybere zcela jednoznačně nejsnazší cestu a ta nepůjde přes bezpečnostní ocelové dveře.