Jednou z cest, jak snížit odběr energie v této oblasti, je termoregulace. Již při realizaci nebo rekonstrukci otopné soustavy je proto nezbytný odborný návrh systému vytápění s konkrétním typem regulačního zařízení.

Asi nejčastěji používaným typem regulačních zařízení jsou termostatické ventily a termostatické hlavice. Ty umožňují automatickou regulaci teploty v místnosti a udržují tam stabilně teplotu, kterou uživatel zvolí. Množství otopného média - nejčastěji vody, případně páry, které prochází termostatickým ventilem, je regulováno prostřednictvím termostatické hlavice. Každé topné těleso je vždy osazeno termostatickým ventilem a termostatickou hlavicí, všechna topná tělesa v bytě či domě jsou tedy regulována zcela samostatně.

ČTĚTE TAKÉ:

Termostatická hlavice ovšem při regulaci nebere v úvahu pouze vytápění, ale zohledňuje také například sluneční tepelné zisky, teplo osob či teplo vydávané elektrickými spotřebiči a podobně. Hlavice lze pořídit v základním provedení s manuálním ovládáním, ale třeba i s dálkovým ovládáním, elektronické hlavice jsou vybaveny programátorem.

K udržování požadované teploty na lokálních zdrojích tepla slouží takzvané pokojové regulátory, tedy prostorové termostaty, které snímají teplotu v místnosti a porovnávají tento údaj s hodnotou požadovanou. Termostat je tvořen teplotním snímačem pro měření pokojové teploty, prvky pro nastavení požadované teploty a obsahuje relé, které spíná připojená zařízení (hořák kotle, čerpadlo…). Termostaty mohou být jak mechanické, tak digitální, přičemž digitální poskytují uživateli více možností nastavení. Nevýhodou těchto zařízení je regulace teploty v celém objektu pouze na základě hodnoty vnitřní teploty, naměřené v jedné místnosti. Je ovšem také možné řídit vytápění prostřednictvím prostorových teplotních snímačů, umístěných ve větším počtu místností objektu. Tyto systémy se nazývají zónové.

Ovšem aby otopná soustava fungovala opravdu efektivně, je nezbytné vzít v potaz také reálnou venkovní teplotu. Systémem, který s ní pracuje, je tzv. ekvitermní regulace teploty, která spočívá v regulaci zdroje tepla, tzn. například v nastavení teploty topné vody, v závislosti na venkovní teplotě. Pro danou místnost lze stanovit soustavu tzv. ekvitermních křivek, které popisují vzájemnou závislost teploty topné vody, místnosti a venkovní teploty. Ekvitermní regulátory mají ekvitermní křivky obsažené ve své paměti, hlavním principem zařízení je tedy ovládání zdroje tepla v závislosti na zvolené ekvitermní křivce a aktuální venkovní teplotě. Některé typy těchto regulátorů mají instalované řídicí obvody a relé, které umožňují ovládat čerpadlo, ventily a současně také snímat teploty, a mohou takto ovládat i několik otopných okruhů, ohřev TUV nebo solární vytápění.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com