Na první vlastní realitu si troufla už jako mladá dívka. Snaha se vyplatila, dnes nejen že bydlí „ve vlastním“, ale získala několik investičních nemovitostí.

Jaké bylo vaše první bydlení?

Když jsem se přistěhovala do Prahy, bylo mi 18, nikoho jsem tady neznala a vůbec nevěděla, jak funguje trh s bydlením. Bydlela jsem na ubytovně na periferii, kam ani nejezdilo metro. To už je ale patnáct let.

Říkáte, že začít se dá i z ničeho, platí to pro každého?

Pro mnoho lidí, kteří pracují a mají kontrolu nad svými výdaji, ano. Aktuálně žije v naší zemi 40 tisíc lidí na ubytovnách. Další desetitisíce v nevyhovujících pronájmech, platí peníze do cizího a nevytváří si žádné finanční jistoty. Problém je, že mnoho z nich neví, že změna je možná, protože jim chybí realitní / finanční gramotnost. Způsob, jak na to, detailně popisuje první kapitola knížky, kterou si každý může zdarma stáhnout na webu Realitní kuchařky nebo na portálu ereading.cz.

Od vlastního minibytu jste se dostala na několik vlastních nemovitostí, byl to záměr?

Ano. Tento způsob jsem okoukala od svých přátel v zahraničí a zkusila to také. Svůj první byt jsem koupila záměrně s cílem jej obratem pronajmout, což se stalo týden po podpisu kupní smlouvy. Sama jsem dál bydlela v pronájmu.

Považujete investici do nemovitosti jako jistotu, své zabezpečení?

Ve vlastním bydlení spatřuji základní životní jistotu, ale netvrdím, že v něm musím i bydlet. V roce 2008 financovali dva pracující lidé jednoho důchodce. V roce 2050 budou financovat již tři důchodce, a to je neradostná vyhlídka. Ještě více neradostná bude pro lidi, kteří budou z důchodu platit nájem za bydlení. To ale mladí lidé nechtějí řešit, zdá se jim to zadlouho.

Existuje pomyslných „pět P“ realit, kterých bychom se měli při výběru nemovitosti držet?

Pro mě to je „lokalita, lokalita, lokalita, realitní a finanční gramotnost.

Vaše knížka oslovuje zároveň i zájemce o investování do nemovitostí, máte nějaký aktuální tip?

Tím nejdůležitějším je umět hledat nemovitosti, které jsou pod cenou. Těch způsobů je ale velmi mnoho.

Preferujete byt, nebo dům?

Obojí má svá pro a proti. Osobně je pro mě nejdůležitější lokalita, možnost jít si zaběhat do lesa a především vztahy s lidmi, kteří zde žijí.

Uvažujete nad prvním vlastním bydlením? Budete řešit financování, výběr lokality a další nezbytné kroky? Začtěte se do Realitní kuchařky, kterou mj. zakoupíte elektronicky na www.ereading.cz, a investujte do své budoucnosti.