Vedle zaparkovaného vozu nebo motorky je pro pachatele lákavé i elektrické dílenské nářadí, pneumatiky, náhradní díly, jízdní kola, nebo zahradní technika, což představuje při odcizení samo o sobě značné škody. Motoristé zabezpečení garáží podceňují. Vedle mechanické a elektronické ochrany zapomínají i na odpovídající připojištění, které by je ochránilo nejen před zloději, ale také před následky řádění živlů.

Pořádný zámek

Dodávané zámky ke garážovým vratům jsou leckdy zlodějům k smíchu. U vstupních dveří má dům zámek bezpečnostní třídy 4 a na garážových vratech vložku, kterou lze vytrhnout i rukou.

K zabezpečení garáže je vhodné přistupovat podle typu vjezdových vrat a podle toho zvolit vhodnou kombinaci zámků. Samozřejmostí je dodržení bezpečnostní třídy zámků tak, aby byla zachována zásada bezpečnostního štítu.

„Čas, který zloděj potřebuje k překonání zámku, vyplývá z jeho bezpečnostní třídy. A je tedy logické, že zloději raději volí objekty, do kterých se dá vniknout rychle a za pomoci jednoduchého nářadí,“ uvádí Lucie Filová ze společnosti TOKOZ, vyrábějící zámky a kování, včetně řady TOKOZ PRO vyvinuté speciálně pro české podmínky. „Například u zámků s bezpečnostní třídou 3 platí, že musí odolávat alespoň pět minut síle páčidla, kladiva nebo vrtáku. Zámky s bezpečnostní třídou 4 dokonce odolají 10 minut elektrické vrtačce, sekeře anebo kilo a čtvrt těžkému bucharu,“ dokončuje Filová.

Pro větší bezpečnost lze klasickou dveřní vložku doplnit visacím zámkem odpovídající bezpečnostní třídy. Velmi oblíbené je také dodatkové zabezpečení garážových vrat pomocí safety boxů. TOKOZ X safety BOX I pro dvoukřídlé a X safety BOX II pro jednokřídlé dveře splňují bezpečnostní třídu 3+.

Magnetická a pohybová čidla

„Protože prakticky neexistují bezpečnostní garážová vrata, je nezbytné chránit garáž elektronicky. Doporučujeme magnetická čidla na vratech, pohybové čidlo v prostoru garáže, a to vše napojit na domovní alarm. Ideální je i kamerový dohled,“ říká Ivan Pavlíček ze společnosti NEXT, odborník na zabezpečení domácností.

Zabezpečení garáže napojené na dům

Pokud je garáž spojená s domem, je třeba pamatovat i na certifikované bezpečnostní a zároveň protipožární dveře do domu. „Pro mnoho zlodějů je totiž garáž velmi snadno překonatelným vstupem do obydlí, kde působí další materiální škody. Nehledě na to, že majitelům vezmou i pocit soukromí, který nelze vyčíslit penězi,“ říká Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení domácností.

Zabezpečení věcí uvnitř

Kromě zabezpečení samotných dveří garáže je vhodné věnovat pozornost také zabezpečení majetku uvnitř. Samostatné zabezpečení například sezonních pneumatik, jízdních kol nebo motocyklu totiž výrazným způsobem snižuje riziko jejich odcizení. Použít je možné například safety boxy se zemním kotvením od společnosti TOKOZ. Jsou maximálně odolné proti vytržení nebo odvrtání a v kombinaci s lanem nebo řetězem poslouží k sepnutí majetku dohromady. Zároveň je vhodné mít jistotu, že se skrz garáž zloděj nedostane do dalších částí objektu. Běžné totiž bývá, že mezi garáží a domem jsou lehce překonatelné dveře, které zloděj jednoduše zdolá. Třeba i díky tomu, že právě v garáži nalezne nářadí a náčiní, které mu s tím pomůže. Proto je vhodné pořídit do garáže skříňky s možností uzamčení na kvalitní visací zámek.

Připojištění garáže

Kromě mechanického a elektronického zabezpečení doporučují odborníci také pojištění nemovitosti, v rámci kterého si můžete garáž připojistit. „Budete chráněni nejen před zloději, ale i před rizikem požáru, následky vichřice, pádů stromů nebo třeba tíhou sněhu, která by poškodila střechu vaší garáže. Garáž si můžete připojistit jako samostatný objekt, možné je však připojistit i příslušenství, jako jsou dveře, okna nebo nářadí,“ uzavírá Lucie Ponertová, produktová ředitelka Slavia pojišťovny.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com