Se svou mladší sestrou, ještě středoškolačkou, hledaly způsob, jak zaplatit po rozvodu rodičů převod rodinného domu do jejich vlastnictví. Otec, který dům vlastnil, slíbil, že jim ho prodá. Ale jen pokud nemovitost připadne výhradně jim, nikoli bývalé manželce.

Nejde o typické žadatelky

Pro hypotéku si podle statistik ČSOB nejčastěji chodí středoškolsky vzdělaný muž ve věku 36 let. Dvě studentky jsou výjimkou, přesto i v takovém případě není nic ztraceno. Nezbývalo než se zkusit zeptat v bance.

Mezi lidmi je o hypotéky stále zájem. Jen za první pololetí letošního roku jich banky podle Ministerstva pro místní rozvoj poskytly 42 151 v celkovém objemu téměř 87 miliard korun. Atraktivitě nahrávají i nízké úrokové sazby na trhu. Největší měrou se na tom podílela skupina ČSOB, která poskytla každou třetí hypotéku v ČR. Právě tam zamířily i kroky obou studentek.

Hledejte a nevzdávejte se

„Občas se najdou neobvyklé dotazy, které vyžadují zcela zvláštní postup,“ potvrzuje Marek Horsák, bankéř ČSOB, a upřesňuje: „Vzhledem k věku nás dotaz dvou dívek zaskočil. Získat bez pravidelného příjmu úvěr není v podstatě možné. Ale když klienta poznáte, bavíte se o možnostech a hledáte řešení třeba i u dalších členů rodiny, můžete cestu objevit.“

Maminka to jistí

Obě děvčata v té době měla za sebou jen krátkodobé přivýdělky, s jejich příjmy se nedalo počítat. „Nakonec jsme jim navrhli, jestli by si hypotéku na sebe nemohla napsat maminka. Dívky by byly vedené jako ostatní žadatelky a dům i se zajištěním by byl napsaný na ně,“ naznačuje rozuzlení příběhu Horsák.

Když problémů neubývá

Maminka souhlasila. Ale objevil se další problém. V nedávné době začala podnikat, a tak nemohla doložit příjem řádným daňovým přiznáním. I v tomto případě našla ČSOB s ohledem na výjimečnou situaci zadavatelek individuální řešení. „Mohli jsme jim tak ve finále půjčit 1,5 milionu korun, aby vyplatily otce a konečně bydlely ve svém,“ potvrzuje happy end bankéř.

Vyplatí se tedy nic nevzdávat předem. Skupina ČSOB za první pololetí umožnila pořídit si vlastní bydlení 11 tisícům lidí. Každý jejich příběh je něčím jiný a zvláštní, a ani když se vyskytne opravdu nestandardní věc, nemusí být vše ztraceno. I když přemýšlíte o hypotéce a tušíte, že to nebude jednoduché, vyplatí se dojít do pobočky ČSOB. Dobrá banka dokáže vyřešit i složitější případy.