Pokud jste nebyli na Vánoce a na silvestra na chatě či chalupě, jeďte si je raději zkontrolovat. Svátky bývají pro zloděje také svátkem. A pokud bude vše v pořádku, raději ještě zkontrolujte, zda je všechno dostatečně zabezpečeno. Ty pravé zlodějské hody přicházejí až v lednu a únoru.

Svátky klidu?

Vánoce jsou svátky klidu, říká se. Každý je trávíme po svém a nikdo si je nechce nechat rušit. Ale zloději se nerozpakují loupit ani na Štědrý den. Jsou k tomu totiž vhodné podmínky „Lidé se houfně navštěvují a nikomu není podezřelá přítomnost cizích lidí v domě nebo okolí. To je živná půda pro zloděje. Za loňský prosinec evidovala policie v souhrnu škodu po vloupáních za 186 milionů korun, což je o 10 % více než v roce předchozím,“ upozorňuje Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení domácností.

Majitelé domů a bytů pravděpodobně čeká dobrá zpráva – počet krádeží vloupáním meziročně klesá. Situace je však podle odborníků i nadále špatná – jen se stabilizuje po loňské zhoršené bezpečnostní situaci, kterou způsobila amnestie prezidenta republiky.

Přestože meziroční pokles průměrných hodnot je pozitivní informací, odborníci dlouhodobě upozorňují na skutečnost, že se stále jedná o zbytečně vysoké údaje. Čeští majitelé objektů totiž stále nejsou dostatečně erudovaní v otázce bezpečnosti. Situace se však postupně mění k lepšímu a rok 2014 je toho důkazem. Impulsem byla paradoxně již zmiňovaná amnestie, která v roce 2013 výrazně zhoršila bezpečnostní situaci v zemi. Lidé se díky ní začali více zajímat o možnosti zabezpečení svých objektů a začali být náročnější.

Návštěvy, prázdné byty i spáči po oslavách

Zloději využívají toho, že lidé navštěvují mezi svátky své známé a příbuzné a opouštějí své domovy nebo vyspávají po nočních oslavách. Jsou pak schopni se pomocí osvědčených metod velmi tiše dostat do bytu a zde si vzít, co potřebují. „Interval mezi půlnocí a druhou hodinou ranní pak bývá z hlediska možného vloupání nejrizikovější. Až 90 % vniknutí do bytů se uskutečňuje přes obyčejné vstupní dveře, v nižších podlažích pak i okny a balkony,“ říká Pavlíček z Nextu.

Tiché vniknutí za pár vteřin

„Aby vás zloději mohli vykrást, vůbec dnes již nemusí používat hrubé nástroje, jako páčidlo, vrtačku nebo jiné obvyklé postupy násilného vniknutí. K dispozici mají mnohem jemnější a sofistikovanější možnosti – třeba SG metodu neboli bumping, pomocí které se dostanou do bytu či domu během několika vteřin a ani při tom nepoškodí zámek,“ prozrazuje Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení domácností ze společnosti NEXT.

„Češi se více zajímají o výrobky, které nakupují, více se orientují nejen v bezpečnostních normách, ale také jednotlivých technologiích. I přesto však zůstávají poměrně konzervativní ve svých požadavcích a potřebách. I proto jsme na základě požadavků běžné české domácnosti v letošním roce uvedli na trh vložku TECH – vysoce odolnou vložku s pružinovými stavítky do 700 korun,“ uvádí Jitka Vozábová ze společnosti TOKOZ. „Investice se rozhodně vyplatila, tento segment dostupných zámkových vložek bezpečnostní třídy 3 čeká v následujících letech růst.“

Zamykejte se, i když jste doma

„To základní a nejjednodušší, co můžete proti vloupání udělat, je zamykat dveře, i když jste doma. Účinnou ochranu vám však poskytnou pouze certifikované bezpečnostní dveře, jejichž stupeň odpovídá minimálně třetí, lépe však čtvrté bezpečnostní třídě,“ říká Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení domácností.