1) Solární energie

Asi jste se od plic zasmáli. Po solárním boomu přišel totální kolaps jakékoli podpory solární energie v Česku. Jenže z extrémů se pomalu dostáváme do normálních mezí. Pět sněmovních výborů už zpracovalo a schválilo novelu energetického zákona, která umožní připojovat do sítě i malé solární elektrárny pod 10 kW s tím, že přebytky bude moci elektrárnička prodávat do sítě. Sice za cenu tržní, ale i tak je to výrazný posun proti současnému trendu, kdy musely být solární elektrárny tohoto typu maximálně v ostrovním systému (tedy vše co vyrobí, musí spotřebovat). Navíc tento prodej půjde dělat bez nutnosti licence od ERÚ.

Kdo však počítá s tím, že si postaví solární elektrárničku, která mu bude vydělávat peníze, zmýlil se. Zákon počítá s tím, že vlastník elektrárny musí spotřebovat většinu vyrobené energie a prodávat jen zbytky za nedotovanou cenu, to znamená dnes za cca 32 EUR za MWh. Solární elektrárna bude muset mít revizi, musí být smlouva s dodavatelem a musí k tomu být uzpůsobená i síť. Ale přesto přebytky vlastně umažou část potřeby elektrické energie, kterou stáhnete ze sítě v době, kdy nebude svítit slunce.

2) Chytré termostaty

Určitě už dnes máte doma termostat, který jde naprogramovat. Jestli ne, pak ztrácíte neuvěřitelné množství energie. Programovatelné termostaty dokážou podle vašich preferencí měnit v čase teplotu v domácnosti, a to i v jednotlivých okruzích.

Vyšší level jsou takzvané chytré termostaty. Jsou tak chytré, že i Googlu to učarovalo a vložil více než tři miliardy dolarů do nákupu firmy Nest, která tyto termostaty vyrábí. Ty se totiž dokážou dokonce učit vaše zvyky a podle toho mohou samy následně reagovat. Takže jim několikrát řeknete, že v pondělí vstáváte do práce brzy, a termostat bude vědět, že v sedm hodin chcete mít doma tepleji, abyste nevyskočili z vyhřáté postele do chladu. Samozřejmostí je i možnost ovládání přes telefon. Zatím jsou tyto termostaty k dostání na obchodu Play pouze pro USA, Kanadu a několik dalších států, ale už se počítá s rozšířením dál do světa.

Kdo chce podobný systém, může si už dnes pořídit několik termostatů, které mají možnosti nastavení trochu složitější a je možné je řídit třeba i přes internet. Takže pokud máte doma Wi-Fi síť, můžete z práce třeba měnit nastavení teploty v domě, nebo zapnout topení, když se vracíte z rodinné zimní dovolené. V nabídce jsou třeba termostaty firmy Netatmo nebo Tado.

3) Lepší spotřebiče

V našem časopisu DŮM&ZAHRADA vám přinášíme už od prvního čísla tohoto roku velké nákupní rádce domácích spotřebičů. V nich si dokola omíláme informace o spotřebě elektrické energie, vody, o příkonu, účinnosti apod. Energetické štítky nejsou nic, co byste měli přehlížet. Vezměte si, že například rozdíl mezi lednicí v energetické třídě A a A+++ se i po započtení dnešní vyšší ceny začne vyplácet po pěti až sedmi letech provozu (zdroj: SEVEn). A to mluvíme o optimálních podmínkách. Vzhledem ke stále zvyšujícím se standardům a silnému tlaku na výrobce se stále snižuje rozdíl mezi cenami modelů v různých energetických třídách, a můžeme se tak brzy dočkat i situace jako u svítidel, kdy cenový rozdíl se díky úsporám začíná u LED žárovek vyplácet i po devíti měsících provozu.

Ale i tak můžete šetřit ještě více. Na trhu jsou například modely, které se dokážou učit. Třeba lednice od Gorenje si pamatuje, v jaké hodiny v kterých dnech jste doma, a jak často otevíráte lednici. Takže když jste v práci, může fungovat na nižší výkon, než když doma děláte večeři.

Stejně tak je možné do práce zapojit chytrou síť domácnosti, kdy do ní připojíte i spotřebiče, jako je lednice, pračka, sušička nebo i trouba. Plánování zapínání některých spotřebičů v době nižší ceny elektřiny, nebo když máte zrovna výše uvedené soláry pod plnou „palbou“ slunečních paprsků je přece jen ekonomičtější. A to všechno se dá naplánovat, naprogramovat a může to fungovat.