Dnes vás upozorníme na věci, na které velmi často lidé zapomínají. Přitom na kvalitu jejich života budou mít stejně velké důsledky, jako třeba kvalitní sousedské vztahy. Možná dokonce větší. Stačí si koupit dům v záplavové oblasti a během chvíle můžete přijít o všechno.

Zdánlivě malicherné problémy

Při koupi nemovitosti má každý problémů tolik, že další zdánlivě malicherné problémy buď zcela vyřadí ze svého hledáčku, nebo se jim věnuje jen okrajově. A to se nemusí vyplatit. Zeptat se totiž na leckteré informace prodávajícího nebo souseda můžete, ale odpověď nemusíte dostat zrovna ideální. Dáme vám několik příkladů, které vás mohou potkat.

Voda

Představte si, že si kupujete krásnou chaloupku v nádherném horském údolí, kterým protéká malá říčka. Je to krásné místo. Husté lesy, nádherné louky, roubenky, klid… Jenže byste si měli zjistit, jestli daná říčka nemá tendenci k rozvodnění. A nemusí to být pravidelné rozvodnění. V naší republice se už několikrát stalo na různých místech, že přišly takzvané bleskové povodně. V místech, kde to nikdo nečekal, najednou spadlo tolik vody, že ji okolní kopce a louky nestačily zadržet, a ta najednou stekla do obcí k dané říčce. Pokud se tak už někdy stalo, daná obec musí mít záplavovou vyhlášku.

Vše o vodě a záplavách v daném území se dozvíte na Vodohospodářském informačním portálu.

Kvalita ovzduší

Zůstaneme na tom samém místě, které je krásné, až oči přechází. Jenže nemusí přecházet jen z krásy. Najednou zjistíte, že tu něco smrdí. Není to žádný místní kravín. Je to jasná chemická salva nějaké továrny. Ale kde? Vždyť kolem není nic, co by to mohlo způsobit. Zeptejte se lidí třeba kolem severočeských továren, chemiček a elektráren. Zeptejte se lidí v Krušných horách. Neviditelná továrna není záruka čistého vzduchu.

Vše o kvalitě ovzduší zjistíte na portálu ČHMÚ nebo ještě lépe na místním obecním úřadu, který má dané informace zcela jistě k dispozici.

Hluk

Hluk vás může zabít. Opravdu. Hluk je natolik zákeřný, že například může způsobovat zdravotní problémy. Stačí, že se noc co noc pořádně nevyspíte, protože v ulici od rána jezdí nákladní vozy do pekáren, a máte zaděláno na srdeční problémy. A o hluku se od prodávajících nedozvíte. Byli by blázni, kdyby vám sami od sebe řekli, že dům stojí na ulici, kudy se v noci pekárny zásobují.

Ekologická zátěž

Dnes existuje hromada pozemků, které jsou na zrekultivovaných skládkách, výsypkách, pozemcích po starých výrobních halách… Každý takový pozemek musí splňovat přísná ekologická pravidla. Rekultivace jsou přesně řízeny, měřeny, hodnoceny. Jenže co je za plotem? Myslíte, že developer se zajímal o to, že zemědělské družstvo mělo dvojnásobnou rozlohu, než je současná plocha prodávaných stavebních pozemků? Co je na pozemcích sousedících, kam si třeba budou chodit hrát děti? Není zde stále nějaká ekologická zátěž?

Tyto a další informace, jako je integrovaný registr znečišťování, geologické mapy apod., najdete na vládním geoportálu.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com