Velké výdaje (např. koupě/výstavba nemovitosti, velká rekonstrukce)

V současné době, při nízkých úrokových sazbách hypotečních úvěrů, obvykle vychází lépe profinancovat velký výdaj spíš hypotékou než úvěrem ze stavebního spoření. Zástavě nemovitosti bychom se nevyhnuli ani v jednom případě, navíc u stavebního spoření bychom dlouho museli využívat překlenovací úvěr, což celou úvěrovou transakci prodraží. Nemusí to tak být ale vždy.

Menší výdaje (např. menší rekonstrukce, modernizace)

Úvěry ze stavebního spoření se výborně hodí na financování menších výdajů. Pokud si půjčujeme několik set tisíc korun a máme již něco ve stavebním spoření naspořeno, nebudeme překlenovací úvěr potřebovat buď vůbec, nebo pouze na krátkou dobu.

Navíc, v těchto částkách nebude pravděpodobně stavební spořitelna vyžadovat zajištění úvěru nemovitostí.

To činí ze stavebního spoření jednu z mála možností financování dostavby/rekonstrukce nemovitosti, na které již vázne zástavní právo k hypotéce, a tudíž ji nelze již zastavit jiné bance.

Podobně se takto dá využít stavebního spoření k doplnění prostředků, abychom nemuseli žádat o 100% hypotéku, nemáme-li dostatek vlastních zdrojů.

Autor: Ing. Peter Kováčik, nezávislý privátní ekonomický konzultant

Více se dozvíte v časopisu Dům&Zahrada č. 10/15. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: predplatne@astrosat.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 840 336 459. Volání na bílou předplatitelskou linku je zpoplatněno zvýhodněnou sazbou 1,60 Kč včetně DPH za započatou minutu volání z pevné linky. Volání z mobilního telefonu dle tarifu mobilního operátora.**

Titulní foto: Thinkstockphotos.com