Rozdíly mezi zasíťovaným a nezasíťovaným pozemkem je v České republice propastný. Rozdíl v obvyklé ceně plně zasíťovaného stavebního pozemku a stejného pozemku bez sítí dosahuje za celou ČR u pozemků do 1 000 m² více než půl milionu korun (540 000 Kč). U větších pozemků od 1001 do 1500 m² je to pak téměř šest set tisíc korun (573 000 Kč).

Parcely s kompletními inženýrskými sítěmi jsou nejdražší a nejmenší. Jejich nabídku výrazně ovlivňuje činnost developerů a socio-ekonomická situace v kraji. Mediánová cena za plně zasíťovaný pozemek v ČR je 1 322 Kč za m², tedy o bezmála dvojnásobek nezasíťovaného. Výměra se pohybuje kolem 1 000 m², to znamená 1 300 000 Kč za celý pozemek. „Nejvíce pozemků s kompletní infrastrukturou je nabízeno ve Středočeském kraji (38 % celé ČR) a v Moravskoslezském kraji (15 %). V prvním případě jde o žádanou lokalitu u hlavního města. Ve druhém případě jde o oblast, ze které se podle dat Českého statistického úřadu lidé vystěhovávají. Můžeme se tedy domýšlet, že se developeři snaží nabídnout co nejatraktivnější pozemky s co nejlepším servisem. Cena za m² se v Moravskoslezském kraji pohybuje velmi nízko, na 821 Kč,“ dodává Michal Zadák, manažer serveru Sreality.cz.

Extrémní příklad možnosti ušetřit jsou pozemky v Karlovarském kraji, kde rozdíl mezi obvyklou cenou nabízeného zasíťovaného a nezasíťovaného pozemku činí 902 Kč/m², hned na druhém místě je Středočeský kraj, kde rozdíl dosahuje 864 Kč. Při koupi nezasíťovaného pozemku lehce přesahujícího tisíc metrů tedy lze v těchto regionech ušetřit milion korun. To je částka, z níž se na přivedení sítí obvykle vydá jen menšina a za zbytek lze pořídit minimálně základy a třeba i část hrubé stavby.

Praha – zlatokopů ráj

Kdo má hodně peněz, ten si koupí pozemek v Praze. Cena za m² zasíťovaného pozemku je podle Sreality.cz průměrně 5631 Kč/m² a u nezasíťovaného je to 4945 Kč/m². V porovnání s Královéhradeckým krajem je to téměř desetinásobek ceny a ani proti dalším krajům to není nijak růžové. Například zasíťovaný pozemek v Praze je 3x dražší než ve druhém nejdražším kraji v republice – Středočeském.

Související články

Porovnejme si ale pozemky na druhém a třetím nejdražším místě. Kompletně zasíťovaný pozemek ve Středočeském kraji stojí 1824 Kč/m². V Jihomoravském kraji pak 1552 Kč. Bez sítí se cena srovnává – 960 vs. 966 Kč.

Při porovnání statistik je však zajímavé, že v některých krajích jsou pozemky nezasíťované dražší než pozemky zasíťované jen částečně (třeba jen elektřinou). Jde o Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Jihočeský kraj. „Cena se v ČR u těchto pozemků pohybuje 714 Kč za m². Plocha je srovnatelná s pozemky bez infrastruktury, nejčastěji 1 250 m². Cena se tedy pohybuje okolo 900 000 Kč,“ komentuje Michal Zadák. Toto srovnání na první pohled vybízí k závěru, že pozemky s částečným přivedením inženýrských sítí jsou jasným vítězem a nejlepší investicí. Není to však tak jednoduché. „Pokud například na pozemek nelze přivést vodu či plyn, čekají vás dodatečné náklady třeba na vrtání studny nebo na vytápění elektřinou. Pak může být cena takového pozemku logicky nižší než cena pozemku bez sítí, k němuž je ale lze bezproblémově zavést. S dodáním informací o situaci může pomoci i realitní makléř, případně jím zprostředkovaný odborník,“ doplňuje Michal Zadák.