Když se hovoří o prodeji nemovitosti, dostává vše nádech oficiality a financí. Často se odtud pak vytrácí fakt, že stěhováním opouštíme místo, které jsme považovali za domov. Tato část bude hlavně o vás. O vašem přístupu. O tom, co se děje ve vaší hlavě při prodeji „vašeho“ domu - vy mu říkáte domov a on vám říká pane.

Pokud se nestěhujete sami, snažte prožívat stěhování se všemi jeho aktéry, děti a zvířectvo nevyjímaje. Zapojte je do příprav a vysvětlete jim, proč ke stěhování musí dojít. Zabráníte tím psychické traumatizaci a možná i ztrátě oblíbeného mazlíčka, který se bude snažit do původního domova vrátit a už nenalezne cestu zpět, jako se to často stává u koček.

Ve chvíli, kdy zbavíte svůj domov věcí, které stěhujete, a smíříte se s faktem, že odcházíte, zkuste si uvědomit, že tento dům už není váš domov. Váš domov je již jinde. Buď ho máte rozestavěný, nebo na vás někde čeká. Ten, který je na prodej, už to není. Váš dům je nyní produktem na trhu nemovitostí. Už v tomto domě nenajdete vaše fotografie, vaše knihy, vaše obrazy.

A tak to nepodceňujte. Neponechte nic náhodě. Je to těžký proces a je potřeba si jím projít. Řekněte svému domečku sbohem a šáteček.

A vyčistěte ho. Snažte se ty všechny vzpomínky v domě či bytě zcela smazat. Snažte se interiér odosobnit. Černé ovály v ložnici nad postelí, kde byly obrazy, pohozená rodinná fotografie nebo krabice s cetkami z dovolených nic nepřidají. Naopak. Nepomůžou ani vám, ani případnému zájemci.

Čísla mluví za vše: Díky Home Stagingu si 81 % kupujících dokáže lépe představit nabízenou nemovitost jako vlastní domov, 46 % se díky on-line prezentaci odhodlá přijít na osobní prohlídku, 45 % z nich reaguje pozitivně na cenovou nabídku díky úpravám zohledňujícím vkus kupců a 28 % kupujících je díky Home Stagingu ochotných přehlížet ostatní nedostatky. (NAR)

Marie Aune

Původem Češka, v současné době žijící v Norsku. Interiérová designérka a homestagerka, která se zasazuje o tvorbu zdravých a životní prostředí nezatěžujících interiérů.

„Designu se věnuji a miluji ho už od útlého dětství. Opravdového designéra ze mě však udělal až New York Institute of Art and Design. Mé srdce podlehlo pohlednému vysokému Vikingovi ze země severu, a tak se ze mě stala i specialistka na skandinávský design. V Norsku také vedu svou firmu MG-ecko interiør. Věřím, že dům je mnohem víc než jenom dům, a v jeho sílu přímo ovlivňovat své obyvatele. V současné době se díky stoupajícímu zájmu věnuji intenzivně i Home Stagingu a spolupracuji s řadou realitních makléřů.”

www.mg-ecko.com

Foto: Shutterstock.com