Deaging se doslovně překládá jako odstavování, tedy omlazování. Datum výstavby již změnit nelze, co však změnit lze, jsou stopy, které na objektu zanechává čas. Ukazuje se totiž, že je nejvíce žádaný dům, do kterého se může kupec ihned nastěhovat.

Již desetiletý dům musí před vstupem na trh, chce-li tam uspět, projít lehkou omlazovací kúrou. U takto starého domu nebude omlazování příliš nákladné. Nejlépe by bylo poradit se s odborníkem – architektem, realitním makléřem, či interiérovým designérem – kterým částem domu byste se měli nejvíce věnovat.

Nejlépe dům prodáte, bude-li vypadat co možná nejsoučasněji. Jsou vaše kuchyňské spotřebiče obnošené? Zvažte jejich obnovu. Můžete je vyměnit za nové (vždyť investice v řádů tisíců se vám na prodejní ceně nemovitosti snadno vrátí), ale také stačí vyčištění a malá oprava. Pokud máte doma starší stolní počítač, raději ho na den otevřených dveří někam přesuňte. Jde už o zařízení minulosti.

Máte-li domeček starší deseti let, je třeba zvážit i možnost dražšího omlazení. Máte linku ze sedmdesátých let? Kachličky v koupelně z dob normalizace a univzhledu? Nejrozumnější by bylo vše předělat. Ptáte se proč? Představte si kupujícího, který přijde do domu, kde si okamžitě začne v hlavě počítat, kolik ho bude stát rekonstrukce. A čím větší potřeba rekonstrukce a větší náklady, tím níž letí cena vaší nemovitosti. Když vyměníte v panelákové koupelně dlaždičky, náklad řekněme 15 000 Kč se vám zcela určitě vrátí.

V příštích částech se budeme věnovat barvám, které nejlépe prodávají, a dalším důležitým aspektům, které je zapotřebí zvážit, pustíte-li se do takovéhoto projektu.

Rada nad zlato:

Znáte lidi, o kterých si myslíte, že by mohli být prototypem pravděpodobných kupců vaší nemovitosti? Pozvěte je na večeři a požádejte je o konstruktivní kritiku vašeho obydlí, ještě než se do něčeho pustíte. Neberte si jejich kritiku osobně, ale poučte se z ní! Čím upřímnější k vám budou, a vy sami k sobě, tím úspěšnější bude i váš prodej. To je zaručené!

Marie Aune

Původem Češka, v současné době žijící v Norsku. Interiérová designérka a homestagerka, která se zasazuje o tvorbu zdravých a životní prostředí nezatěžujících interiérů.

„Designu se věnuji a miluji ho už od útlého dětství. Opravdového designéra ze mě však udělal až New York Institute of Art and Design. Mé srdce podlehlo pohlednému vysokému Vikingovi ze země severu, a tak se ze mě stala i specialistka na skandinávský design. V Norsku také vedu svou firmu MG-ecko interiør. Věřím, že dům je mnohem víc než jenom dům, a v jeho sílu přímo ovlivňovat své obyvatele. V současné době se díky stoupajícímu zájmu věnuji intenzivně i Home Stagingu a spolupracuji s řadou realitních makléřů.”

www.mg-ecko.com

Foto: Shutterstock.com