Karla Šlechtová, ministryně pro místní rozvoj, připravuje dle Hospodářských novin novelu stavebního zákona, která by měla začít platit příští rok. Díky ní bude stavba rodinných domů výrazně jednodušší. Drobní stavebníci totiž při stavbách rodinných domů už nebudou muset podstupovat zdlouhavé stavební řízení, které v sobě zahrnuje i opravné prostředky. Nově by měla stačit stavební ohláška, která trvá pouze 30 dní. Samozřejmě, že by dům musel splňovat všechny požadavky dle stavebního zákona, všechny normy a nařízení.

Bez papírů

Nově se bez povolení bude moci postavit bazén, skleník, ale také plot. A to i bez souhlasu souseda. Zákon ukládá pouze to, že sousedské ploty bez povolení nesmí být vyšší než dva metry. Pokud bude sousedovi plot vadit, bude se rozpor řešit v občansko-právním sporu. Plot sousedící s veřejným prostranstvím však bude muset splňovat stále stejné podmínky jako dosud.

Dosud bylo omezení na ohlášení stavby do 40 m2, což by s novelou mělo padnout. Stejně tak i omezení na výše uvedené rodinné domy do 150 m2.

Bez papírů i dům

Ale je tu možnost ohlášení stavby zcela vynechat a místo toho najmout autorizovaného stavebního inspektora. Ten sice není levný, ale v případě časového napětí se výrazně urychlí stavba. Třeba u dřevostaveb, které jsou postavené během několika dní, tak bude moci být využito i pěkné počasí během zimy.

Původně Šlechtová chtěla v povolení podmínek pro stavbu zajít ještě dál, navrhovala, aby lidé podávali žádost pouze na stavební úřad a ten by vyřizoval dílčí povolení (voda, ekologie, energetika apod.). Tento návrh ale nebyl přijat kladně, nikdo si prý nechtěl vzít své kompetence. Navíc i stavební úřady by to enormně zatížilo. Přesto se ministryně nevzdává a upravený návrh půjde do nového stavebního zákona, který bude připraven. Ale tato vláda ho jistě už schválit nestihne.