Je to trochu naivní návrh, ale EU chce, aby výrobky zde prodávané byly snadno opravitelné a aby se nekazily během několika měsíců. Plánuje vytvořit jakési štítky životnosti, kde by výrobce vyznačil odolnost a jestli ho jde znovu opravit. Pokud se to někomu zdá jako bláznivé, tak třeba u mobilních telefonů dnes už nadpoloviční většina výrobků opravitelná není. Dokážou zde vyměnit prasklé sklíčko, ale už i akumulátory jsou zabudované do těla přístroje, který je kvůli pevnosti, odolnosti a designu prakticky nepřístupný. Lidé by se mohli rozhodnout, zda chtějí výrobek s nižší cenou, ale bez možnosti opravy, nebo s cenou vyšší, ale odolnější a s možností oprav.

Kurvítka = časovaná životnost

Spousta lidí žehrá na součástky, které se porouchají během několika dní po uplynutí záruční doby. Evropská unie si myslí, že u některých výrobců jde o záměr, že si tím tak pojišťují nutnost fyzické výměny stroje v určitém časovém intervalu.

Ano, je to jeden z důvodů. Jak jsme předestřeli už v jednom blogu Jana Čecha, našeho šéfeditora, skutečně to tak firmy dělají. Ale není to jen o tom, aby lidé museli stroj vyměnit. Prozaičtější důvod je snížení ceny výroby. Jedná se o takzvanou časovanou životnost. Firma si při vývoji propočte, že například ozubené soukolí z kovu je třikrát dražší než plastové. To se během několika měsíců vymačká, odírá se, tepelně degraduje, ale stojí třetinu. A tak v domácích robotech, mlýnkách na maso a podobných strojích nacházíme tato soukolí, jejichž funkce je při správném zacházení vypočítána třeba na tři roky. Jenže to musí být ideální podmínky, vítr foukat pouze od západu, být správná teplota, tlak i rosný bod a externí dodavatel musí kolečka dodávat v dokonalé kvalitě pro všechny výrobky.

Francie už bojuje

Zajímavé je, že ve Francii už proti praktikám výrobců, kteří s časovanou životností počítají a zcela záměrně vytváří výrobky s omezenou životností, bojují. Zákon už zakazuje „souhrn technik, s jejichž pomocí výrobce, a to hlavně při samotné konstrukci výrobku, záměrně zkracuje jeho životnost nebo použitelnost, aby zákazníky přiměl k častější obměně“. Pokuta není malá – až 300 000 eur a dvouleté vězení.

Zajímavé je, že s těmito problémy se nepotýkáme jen dnes. Jsou známé už desítky let. Třeba v roce 1942 byl usvědčen kartel výrobců žárovek (General Electric, Compagnie des Lampes, Philips a Osram), který už téměř dvacet let postupoval společně při výrobě žárovek. Aby zvýšil zisky, snížil životnost žárovek z 2000 na 1000 hodin.