Jako kupující máte dvě možnosti: buď zástavní právo vyplatíte z kupní ceny nemovitosti, nebo hypotéku převezmete a pokračujete ve splátkách jako předchozí majitel. Hypotéka se přebírá s původní úrokovou sazbou a všemi dalšími smluvními podmínkami, některé banky ale převzetí neumožňují a nabídnou vám zcela nový úvěr. Tyto transakce nicméně probíhají hladce - pokud prokážete dostatečnou bonitu a banka vám úvěr schválí, je to pak otázka jen papírování.

Ještě před podpisem kupní smlouvy byste si měli ověřit výši dlužné částky, která by rozhodně neměla být vyšší než cena nemovitosti. Ideální je, když dluh tvoří méně než dvě třetiny kupní ceny. Banka by vám také měla dát psaný příslib, že po úhradě dlužné částky potvrdí zánik zástavního práva a vymaže ho z katastru nemovitostí. K převodu bytu či domu na své jméno budete potřebovat souhlas banky, jestliže si to vymínila v hypoteční smlouvě.

Nemovitost se nedoporučuje kupovat, pokud je zatížena úvěrem u neprověřené nebankovní instituce. V tomto případě nikdy nevíte, jestli na vás nebude ušita nějaká bouda a vymazání zástavy z katastru byste se nikdy nemuseli dočkat.

Pokud je na nemovitost uvalena exekuce, nemůžete ji převést do svého vlastnictví. Exekuce se nejdřív musí vyplatit a teprve potom se může podepsat kupní smlouva. Koupě je proto velmi riskantní a neobejdete se bez dobrého právníka. Jednat budete předně s exekutorem, u kterého složíte dlužnou částku i náklady na exekuci a požádáte ho o souhlas s odkoupením nemovitosti. S prodávajícím můžete sepsat smlouvu o smlouvě budoucí, ve které se prodávající zaváže uzavřít s vámi kupní smlouvu v momentě, kdy bude exekuce zastavena. Velkým rizikem v tomto případě je fakt, že úhradou dluhu nemovitost právně nepřechází do vašeho vlastnictví. Vydáte velký balík peněz, které vám už nikdo nevrátí, a musíte jen doufat, že prodávající před převodem nemovitosti na vaše jméno nikam neuteče.

Mnohem výhodnější je proto počkat, až exekutor pošle nemovitost do dražby. Vyvolávací cena bývá mnohem nižší než tržní, a navíc vše probíhá zcela bezpečně.