Ceny nemovitostí v České republice rostou doslova raketovou rychlostí. Průměrná cena bytu činí neuvěřitelných 2,64 milionů korun. Ještě před třemi lety se přitom pohybovala kolem 2 milionů korun.

Kromě zdražování na trhu realit je nutné neopomínat také situaci na finančním trhu. Česká národní banka chce předejít předlužování domácností, a tak už od roku 2016 vydává jedno opatření za druhým a zpřísňuje a omezuje hypoteční úvěry. Konec tak nastal nejen 100% hypotékám, ale i úrokovým sazbám pod 2 %.

Shrneme-li si tedy aktuální situaci na realitním a finančním trhu, pak by se mohlo zdát, že pořídit si nemovitost na investici je velmi špatný nápad, přesto ale může být v určitých situacích koupě a následný pronájem bytu správnou volbou.

Nevíte, co s hotovostí? Vložte ji do nemovitosti

Jestliže máte dostatek volných finančních prostředků, pak může být pořízení nemovitosti dobrým způsobem, jak peníze zhodnotit. Avšak pouze za předpokladu, že vám zbudou finance i v likvidní formě a že do bytu či domu chcete investovat dlouhodobě. V takovém případě se můžete těšit zhruba z 3 až 5% ročního výnosu.

Investiční byt na hypotéku musí být v atraktivní lokalitě

Pokud chcete investovat do nemovitosti a nemáte dostatek financí, pak i hypotéka může být řešením. V tomto případě je ale vhodné, aby vámi pořizovaný byt nebo dům byl v atraktivní lokalitě, za příznivou cenu a bez nutnosti jakýchkoliv dalších rekonstrukcí, jinak by vám bydlení nemuselo vynášet.

Nemovitost není bezstarostnou investicí

Koupě bytu na investici z vlastních úspor se rozhodně vyplatí, pakliže si ale sjednáváte úvěr na nemovitost, je nutné si vše dobře propočítat. Nájemné by vám mělo pokrýt měsíční splátku hypotéky a další náklady spojené s údržbou bytu. Nezapomínejte ani na drobné opravy a příspěvek do fondu oprav. S propočítáním a s porovnáním nabídek na trhu financí vám pomůže online hypoteční kalkulačka.

Někdy ale ani počty nestačí. Je nutné si totiž také uvědomit, že pronajímat nemovitost není nic jednoduchého. Zapotřebí je mít dobrou nájemní smlouvu, najít vhodné nájemníky a o byt se i v průběhu pronájmu starat. Jestliže nejste připraveni svou investici řádně zhodnocovat, pak se vám vložené finance nemusí vrátit. Na druhou stranu, jste-li si vědomi všech rizik a nezbytností, může být koupě nemovitosti i za dnešních podmínek na realitním a finančním trhu dobrou volbou, která vám přinese slušný výnos.